Urastanje nokta na nožnom palcu u meso vrlo je česta pojava. Iako nije opasno, urastanje vrlo brzo može preći u upalu i izazvati brojne zdravstvene probleme. Želite li spriječiti urastanje nokta ili pak sanirati ozljedu, pedikerka Blaženka Gusić objasnila nam je što bi trebali napraviti


Što uzrokuje urastanja nokta?

- Krivo rezanje nokta
- Naglo debljanje (u trudnoći)
- Stara ozljeda nokta (deformacija nokta)
- preuska obuća
- Ravna stopala (krivi gaz stopala)

Koje su posljedice urastanja nokta?
Urasli nokat vrlo brzo dovodi do upale mesa pored nokta. Ako se ne tretira na vrijeme upala se može proširiti i prodrijeti dublje u tkivo.

Uznapredovala i jaka upala može zahtijevati kirurški zahvat.

Mjesto gdje nokat ulazi u meso vrlo lako se može inficirati i zagnojiti te se stvara otvorena rana koja vrlo sporo zacjeljuje.
 

Kako liječiti urasli nokat na palcu?

'Nokat koji počne urastati u meso vrlo brzo može dovesti do upale. Tijekom upale nokat se ne smije dirati, već liječenje počinje nakon što se upala smiri', objašnjava pedikerka Blaženka Gusić iz kozmetičkog salona 'Lira'.

Tijekom upale nokat se ne smije dirati, već liječenje počinje nakon što se upala smiri

Blaženka dodaje kako se upala rješava antibiotskom terapijom tabletama ili antibiotskom masti (kod prvih znakova upale). Najsigurnije rješenje je odlazak kod pedikera koji će profesionalno i sigurno sanirati ozljedu.

Što možemo sam napraviti kod kuće?
- Kod prvih znakova upale (otok, bol i crvenilo) napravite kupku od vruće vode i soli te namočite noge 20 minuta ujutro i navečer. Sol će omekšati kožu i dezinficirati ranicu.

- Dođe li do upale u ljekarni kupite antibiotsku mast te ujutro i navečer, nakon kupke namažite prst i nokat. Ne stavljajte čarapu već ostavite da mast djeluje čim duže.

Kako pravilno rezati nokte na nogama?
- Krivo rezanje noktiju na nogama najčešći je uzročnik urastanja nokta u meso.

- Nokte na nogama treba rezati ravno, a nikako zaobljeno, odnosno na koso.

- Ako se sa strane preduboko izreže nokat se može deformirati te tijekom izrastanja i početi urasti u kožu.

Tanki i krhki nokti mogu biti uzrok genetike ili pomanjkanja kalcija, a ovakve promjene mogu biti povezane i s nepravilnim radom štitnjače. Doznajte što nokti otkrivaju o vašem zdravlju.

Muče vas gljivice na noktima? Donosimo 3 savjeta kako se riješiti gljivica na noktima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju