Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škola bez nasilja uručene su u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Šimunu Lončaru u kategoriji osnovnih škola i Korini Barak u kategoriji srednjih škola.

Šimun Lončar, učenik šestog razreda Osnovne škole Grigora Viteza iz Zagreba, prihvaća različitosti, druga mišljenja, potrebe i osjećaje te nastoji ostale potaknuti da se pažljivo ophode prema drugima, utvrdilo je Povjerenstvo. Korina Barak, učenica drugog razreda Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke, rečeno je, voljna je pomoći žrtvi i zlostavljaču jer zna da je upravo takvima potrebna ljubav i potpora.

Dodijeljene su godišnje nagrade Luka Ritz - 2 Korina Barak, učenica drugog razreda Škole za primijenjenu umjetnost iz Rijeke, dobitnica je nagrade Luka Ritz (Foto: Josip Regovic/Pixsell)

Nagrade "Luka Ritz" za školsku godinu 2021./2022. i posebna priznanja dobitnicima su uručili državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade "Luka Ritz" Suzana Ritz.

Državni tajnik Tomislav Paljak istaknuo je kako se dodjelom nagrada odaje priznanje učenicima koji se bore za bolje i tolerantnije sutra.

Nagrađujemo učenike koji su u svojim sredinama prepoznati kao nositelji pozitivnih vrijednosti i modela ponašanja te koji grade kulturu tolerancije i nenasilja te time utječu na šire stavove mladih u širem socijalnom kontekstu, rekao je Paljak.

Dodijeljene su godišnje nagrade Luka Ritz - 1 Karlu Galiću i Tijani Stojanović uručena su posebna priznanja (Foto: Josip Regovic/Pixsell)

Primajući nagradu, Korina Barak poručila je da nasilje treba sustavno osuditi.

U vrijeme kad je broj nasilja među vršnjacima sve veći važno je provoditi nulti stupanj tolerancije na nasilje, poručila je Korina.

Slika nije dostupna Bravo, cure! Katarina i Maja dobitnice su Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

Luka Ritz Suzana Ritz: "Vjerujem da djeca biraju svoje roditelje, ali nisam još uspjela shvatiti čime smo mi zaslužili Luku"

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole.

Posebna priznanja dodijeljena su Karlu Galiću, učeniku šestog razreda Osnovne škole Ivana Rangera Kamenica te Tijani Stojanović, učenici Gimnazije Dubrovnik. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju