Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Ručak za tri eura: Recept za fino proljetno varivo

18-05-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ukusno i zasitno varivo možete napraviti i bez komadića mesa. Upotrijebite svakodnevne i cjenovno prihvatljive sastojke poput krumpira, kupusa i mrkve koji izvrsno zasićuju, a tijelo opskrbljuju vrijednim nutrijentima.

Ovo je vrlo fleksibilan recept u kojem možete iskoristi povrće pri kraju roka valjanosti – umjesto kupusa upotrijebiti brokulu, špinat ili kelj, a umjesto tikvica patlidžane.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Provjerite što sve imate u hladnjak i smočnici i prilagodite recept svojem inventaru u kuhinji.

Kalorijsku vrijednost jela možete uvećati ako u varivo dodate neki biljni izvor bjelančevina poput kuhanog slanutka, leće ili graha.

U varivo možete dodati običnu vodu, no bit će još finije ako povrće podlijete s nešto povrtnog temeljca.

Sastojci za povrtno varivo:

  • 500 g krumpira
  • 300 g svježeg kupusa
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 tikvice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 luk
  • 1 paprika
  • 1 čajna žličica paprike u prahu
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pirjanje
  • svježi peršin po želji
  • voda

Priprema povrtnog variva:

  1. U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte očišćenu i nasjeckanu mrkvu te papriku. Pomiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
  4. Umiješajte koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
  5. U lonac dodajte nasjeckani krumpir i kupus, sol, papar i papriku u prahu.
  6. Sve podlijte vodom ili povrtnim temeljcem tako da pokriva namirnice u loncu.
  7. Promiješajte i pustite da se varivo kuha 20 do 30 minuta, odnosno dok krumpir nije kuhan do kraja.
  8. Pred kraj kuhanja dodajte i nasjeckane tikvice. Njih stavite zadnje jer se ne trebaju dugo kuhati.
  9. Začinite svježim peršinom i poslužite toplo s kriškom kruha.

Isprobajte i ove recepte za ukusna variva:

Varivo od kupusa Recept za nježno varivo koje ćete skuhati u pola sata, prava je utjeha na tmurni dan

Varivo od leće Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina

Varivo s lećom Recept za brzo i jednostavno varivo s lećom koje će okrijepiti dušu i tijelo

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još