Od kupusa se može napraviti i vrlo hranjiv i ukusan obrok na žlicu u svega pola sata. Skuhate li varivo s dodatkom povrtnog temeljca, mrkve, krumpira i celera možete ga poslužiti svima – čak i onima koji izbjegavaju hranu životinjskog porijekla.
Sastojci za varivo od kupusa:
- 500 g naribanog kupusa
- 400 g nasjeckanih pelata iz konzerve
- 250 g krumpira
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 mrkve
- 2 stapke celera
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
- ½ čajne žličice čilija u prahu
- lovorov list
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Varivo od kupusa - priprema:
- Zagrijte malo ulja u loncu na umjerenoj temperaturi. Na njemu prepirjajte nasjeckani luk, mrkve i stapke celera pet-šest minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte mljevenu papriku, čili prah, sol i papar po želji. Dobro promiješajte.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
- Dodajte trakice naribanog kupusa i pirjajte oko jedne minute.
- Podlijte s povrtnim temeljcem i pelatima te ubacite lovorov list. U lonac ubacite i krumpir narezan na kocke otprilike iste veličine.
- Kad tekućina zavrije, smanjite temperaturu i na laganoj temperaturi kuhajte sve zajedno oko 25 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube.
- Izvadite lovorov list iz variva.
- Poslužite toplo s kriškom kruha.
Inspirirajte se i ostalim receptima s varivom:
Dobar tek!