Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij. Cink ima nekoliko važnih uloga u organizmu. Između ostalog, doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju te pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitnjače T3. Nadalje, cink pridonosi boljem radu imunološkog sustava, diobi stanica, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te općenito rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.
Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko tijelo, uz željezo, kalcij, magnezij i kalij
Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena, koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih tvari, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica također su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka prehrani.
Iako tijelo ne zahtijeva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka, što znači da je važno redovito dobivati dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestirati u obliku:
- akni, ekcema, suhe kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
- nespecifične oralne ulceracije ili bijelog sloja na površini jezika
- respiratornih i gastrointestinalnih problema
- gubitka apetita
- letargičnosti
- gubitka kose
- sporog zarastanja rana
- opadanja kose.
S obzirom na to da se cink dobiven iz mesa u tijelu apsorbira puno učinkovitije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, graha, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od cjelovitih žitarica.
10 namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
- Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
- Školjke (kamenice, rakovi, škampi)
- Mahunarke (slanutak, leća, grah)
- Sjemenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
- Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
- Mliječni proizvodi (sir, mlijeko)
- Jaja
- Cjelovite žitarice
- Neke vrste povrća (krumpir, grašak, kelj)
- Tamna čokolada