Jod se smatra esencijalnim mineralom za naše tijelo. Osobito je važan tijekom trudnoće, a izloženost u maternici može čak pomoći u sprječavanju određenih zdravstvenih stanja kasnije u životu.
Jedna od najvažnijih funkcija joda je ta da ima vitalnu ulogu u zdravlju štitnjače.
Naša štitnjača je ta koja pomaže u regulaciji proizvodnje hormona koji kontroliraju naš metabolizam, zdravlje srca i još mnogo toga. Za stvaranje hormona štitnjača uzima jod u malim količinama, ali bez joda proizvodnja hormona štitnjače može se smanjiti.
Nedovoljno aktivna štitnjača može dovesti do mnogima dobro poznatog stanja koje se naziva hipotireoza.
Jod je osim toga mineral koji smanjuje rizik od gušavosti, utječe na neurorazvoj tijekom trudnoće, poboljšava kognitivne funkcije, povoljno utječe na porođajnu težinu bebe...
Jod je i jedna od metoda dezinfekcija vode i može biti osobito koristan ako iz nekog razloga nemate pristup pitkoj vodi. Koristan je i za liječenje i sprječavanje infekcija. Djeluje tako da ubija bakterije u i oko blagih posjekotina i ogrebotina.
HZJZ na svojim stranicama navodi kako Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Globalna mreža za jod i Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) preporučuju sljedeće dnevne količine joda u mikrogramima:
- za uzrast 0-6 godina 90 µg/dan
- starost 7-12 godina 120 µg/dan
- stariji od 12 godina 150 µg/dan
- trudnice i dojilje 250 µg/dan.
Što ako pretjerate s količinama?
Moguće nuspojave zbog prevelike količine joda mogu biti:
- mučnine ili povraćanje
- proljev
- groznica
- peckanje u grlu i ustima
- bol u želucu.
U težim slučajevima posljedica može biti i koma. U svakom slučaju, ako imate probleme sa štitnjačom o uzimanju joda morate obavezno razgovarati s liječnikom.
Nuspojavama joda sklonija su djeca i starije osobe.
A koji su simptomi nedostatka joda?
Nedostatak joda dijagnosticira se pretragom urina. Simptomi niske razine joda otkrivaju se prije svega kroz simptome štitnjače kao što su:
- vidljiva guša
- bolna ili na dodir osjetljiva štitnjača
- poteškoće s disanjem, osobito u ležećem položaju
- otežano gutanje
- umor
- izrazit osjećaj hladnoće unatoč normalnim temperaturama
-gubitak kose
- depresija
- moždana magla
- nenamjerno povećanje tjelesne težine.
U slučaju niskih razina joda, liječnik je taj koji vam može preporučiti uzimanje dodataka prehrani s jodom. Ako sumnjate na nedostatak joda, obratite se stručnjacima.
Što se tiče svakodnevnice, jod je bitan nutritijent, a ljudi koji imaju pristup jodiranoj soli, plodovima mora i određenom povrću mogu dobiti dovoljno joda iz prehrane.
Namirnice bogate jodom su:
1. Morske alge
Osim što su jedan od najboljih prirodnih izvora joda, morske alge su niskokaloričan izvor antioksidansa i vitamina.
2. Bakalar
Ova bijela riba relativno je siromašna mastima i kalorijama, ali odličan je izvor minerala i drugih hranjivih tvari među kojima je jod.
3. Mliječni proizvodi
Iako se količina joda u mliječnim proizvodima razlikuje, mlijeko, jogurt i sir dobar su izvor joda.
4. Jodirana sol
Jodirana kuhinjska sol većini ljudi je najznačajniji izvor joda. Naravno, sol je nešto s čim nije dobro pretjerivati u prehrani pa je konzumirajte u umjerenim količinama.
5. Škampi
Škampi su odličan izvor proteina, ali i mnogih drugih hranjivih tvari, uključujući jod.
6. Tuna
Iako nudi manje joda od drugih manje masnih vrsta ribe, tuna je i dalje relativno dobar i ukusan izvor ovog minerala.
7. Jaja
Jaja su također dobar izvor joda, a većina ga se nalazi u žumanjku. U prosjeku, jedno veliko jaje osigurava 16 posto dnevne preporučene količine joda.
8. Suhe šljive
Šljive su poznate po tome što ublažavaju problem zatvora zahvaljujući činjenici da sadrže visok udio vlakana. Osim toga, bogate su mnogim vitaminima i hranjivim tvarima među kojima je i jod.