Na najhladniji dan u godini, u subotu u prvoj polovici veljače, Tina Papp iz Zagreba udala se za izabranika svog srca. Bila je to, kako kaže, vrlo intimna i emotivna mala svadba u ovo korona doba. Željeli su, dodaje, vjenčanje koje će biti točno onakvo kakvi su i oni, opušteno, razumno i sa što više lijepih i posebnih stvari.

Taj dan smo željeli osjećati samo ljubav i optimizam. I neki novi i bolji svijet. Dalje od konzumerizma i nametnutih pravila i pretjerivanja, rekla nam je Tina, a onakav kakvim su ga zamišljali dan je i bio.

Poseban - jednako kao i mladenkin stajling jer je većinu toga što je nosila dobila od nepoznatih ljudi.

Većinu toga što je trebala da zablista na svom vjenčanju, Zagrepčanka Tina Papp pronašla je, naime, u Facebook grupi Sharing is caring Zagreb napravljenoj s ciljem poticanja kružne ekonomije i života sa što manje otpada. Ondje se može dijeliti i poklanjati sve što želite, uključujući hranu, znanja i vještine.

Zahvaljujući dobrim ljudima okupljenima u grupi Tina je uspjela složiti kombinaciju za udaju za koju su 80 posto zaslužni upravo članovi grupe Sharing is caring Zagreb. Sve zajedno outfit je par koštao tek 400 kuna. Njezin suprug kupio je samo leptir-mašnu i rupčić od hrvatske dizajnerice.

Ako si i sam spreman pokloniti višak stvari, kad-tad ti se sve to vrati, kaže Tina, koja je haljinu iz 1979. godine dobila od jedne gospođe, rukavice je tražila na posudbu, ali joj ih je cura poklonila, a bundu je dobila na poklon od cure kojoj je ona davno nešto dala pa se sama ponudila kad joj je Tina rekla da se udaje.

Buket je pet dana radila od perlica i žice dobivenih također u grupi, a nakit za kosu je dobila, u obliku vintage raspadnutog češlja – pola je nosila u buketu, pola na glavi. Kupila je cipele u low budget stilu, a torbicu je također pribavila rabljenu za 30 kuna.

Podržavamo recikliranje, smanjenje otpada, restauriranje i mlade nade (dizajnere i obrtnike) koje se trude raditi unikatne predmete sa srcem, objasnila je Tina i dodala kako su se oni pak trudili zabaviti, a sve skupa bilo je spontano i uz puno smijeha, lijepih emocija i uz drage im ljude.

Slika nije dostupna Iznenađenje na vjenčanju o kakvom mladenka Barbara iz Petrinje nije ni sanjala

Dan je bio najhladniji u godini, ali su emocije bile najtoplije. Želim svima reći da nikada ne dajte konzumerizmu da ubije ekonomičnost i emociju u bilo čemu što radite.

Važnija je vrijednost duše i taj dan ne mora koštati milijune niti tisuće kuna za najam vjenčanice čini mladu 'posebnom'. Kreativnost je najvažnija stvar na svijetu. Posebno ako želiš smanjiti otpad u svijetu i učiniti ga boljim mjestom, poručila je Tina, koja je vjenčanicu odlučila predati dalje, mladenki koja će je znati cijeniti koliko i ona.

Slika nije dostupna Danijela iz Zagreba odlučila je posuditi svoju vjenčanicu drugim mladenkama, a nosit će ju njih čak pet

Vjenčanicu ću rado predati, broj je 36-38, šivana je po mjeri (nevjerojatno da mi je sjela kao da je po meni šivana). Patent je nedavno promijenjen i potrebno će je biti samo očistiti. Ima malena oštećenja koja se ne vide jer je jako bogata i od predobrog materijala. Ako želite ovu krasoticu od haljine, javite se, napisala je Tina, koja je, unatoč ledenoj hladnoći, dobila i fotografije s vjenčanja koje su nadmašile sva očekivanja i nje i mladoženje.

Nismo planirali pompe, drame, kišu dijamanata i vatromet, nego mirno i opušteno vjenčanje u krugu kumova. Intimno, opušteno i romantično. Tražili smo dva do tri sata fotografiranja, bez snimanja i namještenih poza.

Slike koje smo dobili doslovno su nas očarale do mjere da smo pustili i suzu. Nije što smo zgodni, nego što je to fotografkinja ulovila na svakoj slici, podijelila je na mladenka na Facebooku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju