Ako ste u potrazi za (još jednim) prekrasnim, a jednostavnim ukrasom za dom, opcija koju možete izraditi i sami je vijenac od suhih hortenzija.

Njegovoj izradi nije mogla odoljeti ni vlasnica bloga Mako.land, Martina Palić, koja je objavila i upute kako ga napraviti u samo nekoliko jednostavnih koraka.

Sve materijala za vijenac imate doma, lak je ko pero pa je siguran i ako vam ga potres strese na glavu, napisala je Martina o vijencu kojem će se kaže, posebno veseliti oni koji nisu sposobni uzgojiti i na životu održati živu biljku.

Slika nije dostupna Tako lijepi adventski vjenčići i ukrasi za vrata ili zid koji nastaju u Slavonskom Brodu

Slika nije dostupna Drvca s lampicama koje možete ostaviti "vani" i nakon blagdana

SUŠENJE HORTENZIJA

Hortenzije potrebne za vijenac Martina je sušila sama. Ako se i vi odlučite na taj potez ovo su njene upute za hortenzije koje se zadržati boju i oblik:

Bitno je pratiti hortenzije u cvatu i ubrati ih prije ili točno kad se krenu sušiti prirodno na grani – taj ćete trenutak prepoznati jer će poneki cvjetić početi žutjeti, smeđiti.

Ostavite li cvijet hortenzije da se prirodno osuši na grani, on će, barem iz mog iskustva, u cijelosti posmeđiti što se neće dogoditi uberete li ga s grane dok je još svjež i šaren.

U slučaju da niste ulovili hortenzije prije nego su se njeni cvjetovi osušili, vaši će cvjetovi i dalje poslužiti za vijenac, samo će vijenac biti žuto – smeđ, objasnila je.

IZRADA VIJENCA

Kada nabavite hortenzije, za izradu vijenca trebat će vam još karton, vruće ljepilo i po želji ukrasna traka za mašnu. A sada evo i Martininog postupka za izradu vijenca:

- Na karton pomoću zdjele ili plastične posude ocrtajte dvije kružnice, jedna promjera cca 5 cm manjeg od druge pa prateći ocrtane linije izrežite kolut od kartona škarama ili skalpelom.

- Izdašno istiskajući vruće ljepilo, učvrstite cvjetove suhih hortenzija na karton ponavljajući postupak dok cijeli karton ne pokrijete cvjetovima. Iako ćete s izdašnom količinom ljepila učvrstiti cvjetove i ako utisnete same latice jer je cvijet vrlo lagan, gdje možete, iskoristite peteljku cvijeta pa nju učvrstite na karton.

- Ostane li vam gdje kakva praznina, jednostavno je dopunite manjim djelićem cvijeta.

- Nakon što cijeli vijenac ukrasite suhim hortenzijama, okrenite karton naopako kako bi mu napravili omču za koju ćete ga objesiti na vrata, zid… Martina ju je izradila od malo žice i vrućeg ljepila. Polsužiti vam mogu i špaga ili deblji konac.

- Vijenac ako želite možete dodatno ukrasiti svilenom ili velvet mašnom koju ćete također učvrstiti ljepilom.

Na kraju, da bi sve potencijalne nejasnoće u izradi vijenca nestale, pogledajte i Martinin video, a na njezinom Instagram profilu i blogu uvijek možete pronaći još jednako zanimljivih DIY ideja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju