Tjedan mozga, kampanja u svijetu poznata kao Brain Awareness Week, provodi se već osamnaestu godinu u mjesecu ožujku. Mozak, leđna moždina i živci čine živčani sustav, a najčešća bolest živčanog sustava je glavobolja, odnosno to je simptom koji otežava ili onesposobljava bolesnika.

 

Tjedan mozga ove godine obilježava se od 11. do 17. ožujka u organizaciji Hrvatskog društva za neuroznanost, Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Mozak je središte živčanog sustava svih kralježnjaka i većine beskralježnjaka te najvažniji organ za čovjekovu sposobnost razmišljanja. Anatomija mozga dobro je istražena. Međutim, unatoč velikom broju znanstvenih radova, još uvijek ne možemo reći da znamo kako mozak funkcionira. Činjenica je to koja potvrđuje koliko je mozak fascinantan i zapravo tajanstven organ.

Prirodni lijek za glavobolju je vježba disanja. Otiđite na zrak i duboko dišite uz vježbanje rukama što stimulira izmjenu plinova

Poremećajima i bolestima živčanog sustava bavi se grana medicine neurologija, a jedan od najčešćih problema zbog kojeg se pacijenti javljaju u neurološke ambulante jesu glavobolje.

Najčešća je glavobolja takozvana tenzijska glavobolja, koja je posljedica napetosti mišića glave i vrata, a javlja se vezano za stres ili napor. Druga po učestalosti je migrena, koja je vrlo često nasljedna, a gen je dosta izražen pa se lako pojavljuje u više članova obitelji. Glavobolja se javlja u svim dobnim skupinama, a nažalost sve češće i kod djece, ističe mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurologije.

U mnogim slučajevima glavobolja nije pokazatelj ničeg alarmantnog, no kada je glavobolja znak da bismo ipak trebali posjetiti liječnika?

Treba otići na pregled ako glavobolja ne prestaje, odnosno ako se javlja redovito i ako je vrlo intenzivna, napominje dr. Roje Novak.

Glavobolja Kada su glavobolje razlog za posjet liječniku?

Nisu sve glavobolje iste 7 vrsta glavobolje: Što ih točno uzrokuje i kako ih liječiti?

Kada se glavobolja javi, većina nas posegnut će za tabletom. Neurologinja Maja Roje Novak u svom radu koristi integralnu medicinu, kombinaciju konvencionalne medicinske terapije i komplementarne terapije koja zadovoljava kriterije medicine osnovane na dokazima za sigurnost i učinkovitost, a koja uključuje homeopatiju, akupunkturu i slične alternativne metode. Roje Novak ima i savjet kako si na prirodan način pomoći kod glavobolje.

Najčešća glavobolja je takozvana tenzijska glavobolja koja je posljedica napetosti mišića glave i vrata

--mr. sci. dr. Maja Roje Novak, spec. neurolog

Prirodni je lijek za glavobolju vježba disanja. Treba otići na zrak i duboko disati uz vježbanje rukama, što stimulira izmjenu plinova. Također se mogu napraviti vježbe chi kung (tisućljetna kineska vještina kojom se postiže iscjeljivanje i jačanje tijela, uma i duha). Može se napraviti i akupunktura. U svom radu vidjela sam da se napadaji migrene prekidaju navedenim vježbama disanja, savjetuje neurologinja te dodaje:

Kao i svaki drugi zdravstveni problem, i glavobolja nastaje udruživanjem više negativnih faktora, pa je i liječenje uspješnije ako se odstrani više tih faktora, a ne samo jedan. Ako vas često muče glavobolje, savjetujem da se pripazi na prehranu, izbjegava prejedanje, pije dovoljno vode, dovoljno kreće i radi na rješavanju stresa.

Neurologinja Maja Roje Novak u svojoj privatnoj neurološkoj ordinaciji u Zagrebu bavi se i neurorehabilitacijom osoba oštećenog mozga te komplementarnim i alternativnim liječenjem upalnih bolesti u neurologiji kao što su multipla skleroza, mijelitis, radikuloneuritis i encefalomijelitis. U svom radu koristi klasične i prirodne tretmane po principima integralne i funkcionalne medicine.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju