Čak i ako ste zdravi, bez znakova bolesti srca ili krvnih žila, niska kardiorespiratorna kondicija mogla bi biti znak upozorenja na buduće probleme, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu European Heart Journal.


Kardiorespiratorna kondicija odnosni se na sposobnost protoka krvi i respiratornog sustava da dopreme dovoljno kisika mišićima tijekom kontinuirane fizičke aktivnosti.

Norveško istraživanje otkrilo je snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti

U studiji provedenoj u Norveškoj između 2006. i 2008. godine sudjelovalo je 4527 zdravih žena i muškaraca bez povijesti kardiovaskularnih ili plućnih bolesti, raka ili hipertenzije. Nakon što su ih u prosjeku pratili devet godina, znanstvenici su otkrili da je veća kardiorespiratorna kondicija povezana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što je srčani udar. Pročitajte i sedam razloga zbog kojih se zimi itekako isplati krenuti u šetnju.

Otkrili smo snažnu vezu između bolje kondicije i smanjenog rizika od srčanih bolesti tijekom devet godina praćenja, rekao je dr. Bjarne Nes s norveškog Znanstveno-tehnološkog sveučilišta (NTNU). Istaknuo je da su ispitanici s velikom kardiorespiratornom kondicijom, oni u gornjih 25 posto, imali dvostruko manji rizik za infarkt srca nego osobe u donjih 25 posto srčano-plućne kondicije.

Naši rezultati trebali bi potaknuti vježbanje kao preventivnu medicinu. Nekoliko mjeseci redovitog vježbanja moglo bi predstavljati učinkovit način za smanjenje kardiovaskularnog rizika, izjavio je vodeći autor studije dr. Jon Magne Letnes s NTNU-a. Saznajte i sedam zakona skidanja kilograma bez teretane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju