Trudnoća je razdoblje obilježeno cijelim nizom emocija. To je uzbudljiv, ali i neizvjestan period pun brige. Ako ste zaposleni, kroz glavu vam možda prolaze i pitanja kada je najbolje vrijeme da obavijestite nadređenog, hoćete li moći obavljati sve zadatke, hoće li posao dovesti vašu bebu u rizik...

U nastavku donosimo vodič kroz trudnoću i siguran rad, odnosno odgovore na neka od pitanja koja bi vam mogla proći kroz glavu u trenutku kada saznate da ste trudni.

JE LI RAD U TRUDNOĆI SIGURAN?

Većina žena može nastaviti raditi u trudnoći. Naravno, to koliko je vaš posao siguran za nastavak rada ovisi o čimbenicima poput ovih:

- čime se točno bavite
- kakav je vaš zdravstveni status
- postoje li neke komplikacije u trudnoći.

O svim brigama koje možda imate, a koje su vezane za rad i trudnoću, naravno, prije svega morate razgovarati sa svojim liječnikom. Obvezno mu naznačite ako se neka od idućih stavki odnosi na vaše radno mjesto:

- rad s kemikalijama, zračenjem ili drugim opasnim materijalima
- dug period stajanja ili penjanja
- nošenje ili dizanje teških tereta
- glasni zvukovi ili vibracije strojeva
- ekstremna hladnoća i/ili vrućina.

Slika nije dostupna Porod kod kuće: Koje su mogućnosti žena koje odluče roditi u svom domu?

Bitni faktori mogu biti i broj radnih sati, pa čak i doba dana u kojem radite.

Studija iz 2014. godine provedena među ženama u Japanu pokazala je da žene koje rade više od 40 sati tjedno imaju veći rizik od pobačaja ili prijevremenog poroda.

Ovaj rizik bio je najveći u prvom tromjesečju.

Dansko istraživanje iz 2019. otkrilo je da žene koje rade najmanje dvije noćne smjene tjedno mogu biti izložene većem riziku od pobačaja od onih koji rade danju.

Teorija zašto se to događa uključuje cirkadijski ritam i to kako tijelo oslobađa hormon zvan melatonin, koji igra ulogu u zaštiti posteljice.

O svim brigama i nedoumicama koje se tiču rada tijekom trudnoće razgovarajte sa svojim liječnikom.

SUOČAVANJE S UOBIČAJENIM SIMPTOMIMA TRUDNOĆE NA POSLU

Bez obzira na to kakav posao radite, osjećat ćete simptome trudnoće, neki više, neki manje. U nastavku pročitajte kako se nositi s nekima od njih. Naravno, ako osjetite bol, grčeve, uočite sukrvicu ili bilo koje druge zabrinjavajuće simptome, obratite se liječniku.

Slika nije dostupna Gestacijski dijabetes: Odgovori na važna pitanja o stanju u trudnoći koje se mora pratiti

Jutarnja mučnina

Mučnina i povraćanje mogu se javiti rano u trudnoći. Ako se osjećate loše, potrudite se prepoznati koji su vam okidači i nastojte ih izbjeći što je više moguće.

Jedenje malih obroka sastavljenih od zalogaja poput kruha, krekera, jabuke... može vam pomoći. Čaj od đumbira također nekima donosi olakšanje.

Ako imate jutarnje mučnine, bilo bi dobro da vašeg poslodavaca obavijestite o trudnoći. Naravno, to nije obvezno. Radi se o odluci koju donosite sami.

Međutim, ako zbog čestih odlazaka u kupaonicu niste u mogućnosti obavljati posao kao inače, na taj način bolje će vas razumjeti i (nadamo se) suosjećati sa situacijom.

Umor

Postoji velika mogućnost da ćete biti posebno iscrpljeni u prvom tromjesečju i onda ponovno kada se približi datum poroda.

U neradno vrijeme zato se obvezno odmorite. Mišljenje stručnjaka je da vam je tijekom trudnoće svaku noć potrebno između 8 i pol do 9 i pol sati sna.

Razmislite i o tome da smanjite količinu posla koji obavljate izvan radnog vremena. Neka vam ukućani pomognu u kupovini namirnica, radu po kući, u dvorištu... Kada se ne osjećate najbolje, nemojte se forsirati.

Hidracija

Potrebe za unosom vode povećavaju se za vrijeme trudnoće. Stručnjaci preporučuju pijenje 8 do 12 čaša tekućine svaki dan. Razmislite o tome da kraj sebe uvijek imate veliku bocu s vodom.

Slika nije dostupna Najčešća pitanja i odgovori: Na što sve treba paziti tijekom putovanja u trudnoći?

Učestalo mokrenje

Više vode vrlo vjerojatno znači i više odlazaka u WC. U svakom slučaju, nemojte trpjeti jer predugo zadržavanje urina može oslabjeti mjehur, a s vremenom dovesti i do infekcija mokraćnog sustava.

Bolovi u leđima ili zdjelici

Dok hormoni vrše utjecaj i na vaše ligamente i zglobove, moguće je da ćete osjećati više bolova u tijelu. Konkretno, leđa i zdjelica mogu vas boljeti dok trbuh raste.

Kada i kako podijeliti vijest o trudnoći?

Možda ćete odmah htjeti obavijestiti šefa, a možda ćete htjeli čekati. To je vaša odluka. Ipak, u nekim situacijama, zbog vašeg zdravlja, bilo bi dobro da vijest podijelite ranije.

Primjerice, ako vaš posao uključuje dizanje tereta, izlaganje kemikalijama ili druge opasnosti. Također, možda će vam biti lakše ako podijelite informaciju ranije u slučaju mučnina, umora ili komplikacija koje zahtijevaju češće posjete doktoru.

U svakom slučaju, radi se o odluci koju ćete samo donijeti na temelju procjene vlastite radne okoline. Morate imati na umu da ne radite ništa pogrešno i da nemate razloga za suzdržavanje.

Imajte na umu i da će se trudnoća u nekom trenutku vidjeti, a ako ste rekli kolegama, ali nadređenom ne, velika je vjerojatnost i da će ta informacija ipak doći do njega. Bolje je da je čuje od vas.

U trenutku kada odlučite reći nadređenom za trudnoću zatražite vrijeme za razgovor. Nemojte to učiniti usput na hodniku. Na taj način nećete imate ćete dovoljno vremena za temeljit razgovor u kojem ćete iznijeti sve što mislite da je bitno, a i vidjeti povratnu reakciju.

Najbitnije - trudnoća nije nešto zbog čega se trebate ispričavati. Imajte to na umu. U vašem životu to je sretna vijest i činjenica da ste trudni ne bi trebala imati utjecaj na činjenicu da ste vrijedan dio tima.

ZNAKOVI DA NE TREBATE PRESTATI RADITI RANIJE NEGO ŠTO STE TO MISLILI

Čak se i najbolji planovi mogu promijeniti jednom kada se približite datumu poroda. Liječnik je taj koji će vam možda predložiti raniji odlazaka na dopust, odnosno bolovanje u slučaju određenih komplikacija koje potencijalno mogu dovesti do prijevremenog porođaja.

Neki od simptoma koji se uzimaju u obzir jesu:

- grčevi u trbuhu, bol ili pritisak
- vodeni, krvavi ili neki drugi iscjedak iz rodnice
- bol u leđima ili bol općenito
- bolne ili bezbolne kontrakcije.

Naravno, opasnost od prijevremenog porođaja nije jedini razlog za raniji odlazak na  rodiljni dopust. Zato ćemo još jednom naglasiti da o svim tegobama koje vas možda muče morate razgovarati sa svojim liječnikom koji će vam svojim savjetima olakšati situaciju.

U Hrvatskoj, prema Zakonu, rodiljni dopust se koristi do navršenih 6 mjeseci, dok se roditeljski dopust može koristiti od navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Rodiljni dopust zaposlena ili samozaposlena trudnica, odnosno majka obavezno koristi od 28., a može ga koristiti od (najranije) 45. dana prije dana očekivanog poroda te on traje do navršenih 6 mjeseci djetetova života, od čega obvezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda do 70. dana nakon rođenja djeteta (sveukupno 98 dana u neprekinutom trajanju).

Dodatni rodiljni dopust, obuhvaća razdoblje od proteka obveznog dijela rodiljnog dopusta (od 71. dana nakon rođenja djeteta) do navršenih 6 mjeseci djetetova života.

Zaključno, raditi u trudnoći se može, ali svaka trudnoća i situacija na poslu su jedinstvene. Pratite svoje stanje i u dogovoru s liječnikom donosite najbolje odluke za sebe i vašu bebu. To može biti rad do posljednjeg trenutka ili odlazak na čuvanje trudnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju