Živa u termometru penje se opasno iznad 35 Celzijevih stupnjeva na suncu, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo što trebate napraviti da što ugodnije ''preživite'' velike vrućine bez obzira na to gdje se nalazili.

 

1. Izbjegavajte direktno sunce

Bez obzira na to nalazite li se na moru ili ste u gradu – izbjegavajte direktno sunce, a pogotovo u razdoblju od 11 do 15 sati, kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Morate li izaći, pobrinite se da tijelo i glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom.

2. Zaštita od sunca

Sve izložene dijelove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite namazati uške, stražnji dio vrata i kapke.

Ne izlazite iz doma u periodu od 11 do 15 sati, kada su najjača UV zračenja. Ako već morate, ne zaboravite na odgovarajući način zaštititi kožu tijela, glavu i oči.

3. Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštititi i taj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočale s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte robusnije modele naočala koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tekućine

Prosječna osoba tijekom dana treba popiti osam čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama, i mnogo više tekućine kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda. 

Boja mokraće otkriva stanje organizma I boja mokraće može otkriti jeste li dovoljno hidratizirani (Foto: Zadovoljna.hr)

5. Nemojte se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela, čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplinskog udara.

Ograničite količinu aktivnosti kojima ćete se baviti tijekom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

Žena pije vodu Pijete li dovoljno vode? Uštipnite kožu na ruci i brzo ćete saznati

Osvježavajuća vitaminizirana voda Vitaminska voda: Osvježavajuće piće uz koje se lakše podnose vrućine

6. Zamračite stan

Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku. Najbolje je navući zastore na prozore, ugasiti svjetla u domu, isključiti štednjak i druge kućanske aparate koji generiraju toplinu.

7. Ne pretjerujte s rashladnim uređajima

Imate li potrebu umjetno rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima, uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi sedam stupnjeva kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok. Saznajte i kako se pravilno koristiti klima-uređajem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju