Donosimo popis od pet vrsta lijekova koje biste svakako trebali imati sa sobom na godišnjem odmoru u slučaju najčešćih ljetnih i morskih boljki. Ako imate malu djecu, treba pripaziti da je svaki od lijekova i sredstava pogodan za njihovu dob.

1. Lijek protiv mučnine
Ako znate da ste skloni mučninama tijekom vožnje, neka vam se pri ruci nađe odgovarajući lijek.

2. Sredstva protiv bolova i povišene temperature
Mogu biti u obliku tableta ili šumećih tableta. Birajte lijekove kao što je paracetamol, koji ne djeluju agresivno na želudac ako se uzimaju na preporučeni način, a koji se koriste za ublažavanje boli i vrućice.

3. Sredstva za zaštitu od insekata i sredstva nakon uboda insekta
Sprejevi i sredstva u stiku bit će najbolja obrana od dosadnih komaraca, ali u slučaju da vas se ipak "dočepaju", ponesite i sredstva koja ublažavaju ubode.

Slika nije dostupna Neugodno i bolno: Što učiniti kada vas ubode morski jež ili opeče meduza?

Možete izabrati kremu poput Synopena ili gel koji hladi kožu, sprječava crvenilo, oteklinu i svrbež poput Fenistila koji se može primijeniti i nakon opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja) te kod opeklina od sunca.

4. Sredstvo protiv viroza i probavnih smetnji

Tijekom ljeta česte su crijevne viroze koje mogu uzrokovati proljev, povraćanje i mučnine. Dobar izbor bit će medicinski ugljen u tableti ili prahu koji se razmuti u vodi i popije te u crijevima apsorbira štetne sastojke. U slučaju slabije prehlade i upale grla koristite pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla.

5. Sredstva za čišćenje i saniranje rana
U slučaju ogrebotina ili manjih posjekotina valja pri ruci imati sredstvo za čišćenje rana kojim će se rana isprati, a onda ovisno o veličini rane zaštiti flasterom ili sterilnom gazom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju