Boravak na moru tijekom godišnjeg odmora za mnoge je idealan način opuštanja. Tijekom tih vrućih ljetnih mjeseci često se previše opustimo pa zaboravimo na moguće neugodne morske susrete na koje moramo biti spremni i znati kako reagirati. Što učiniti u tom trenutku, odgovara doktor liječnik obiteljske medicine Aleksandar Gluščević

Bez obzira je li u pitanju dijete ili odrasla osoba, morske ozljede mogu biti neugodne i bolne. Iako je ljeto vrijeme uživanja, na plaži se možemo susresti s manjim problemima koji nam mogu upropastiti godišnji odmor. Prilikom ulaska u more dovoljan je samo jedan krivi korak i možete stati na morskog ježa. Iako volimo morske ježeve jer su znak čistoće mora, bliski susret s njima može biti vrlo neugodan.

Ako smo dovoljno spretni, najbolje je odmah izvaditi bodlje morskog ježa i pri tome je najbolje koristiti pincetu. Ali treba biti dosta oprezan jer su bodlje lomljive pa prilikom vađenja može zaostati komad bodlje, rekao je doktor Aleksandar Gluščević.

Najbolje je odmah izvaditi bodlje morskog ježa i pri tome koristiti pincetu

U slučaju dubokih uboda svakako se treba obratiti liječniku. Tada bodlje mogu završiti dublje u tkivima, u zglobnim čahurama i uzrokovati infekcije, napominje Aleksandar. Ako bodlje ne možete izvaditi odmah, postoji i drugo rješenje koje možete isprobati.

Možemo pokušati ubodeno mjesto namočiti u toplu vodu do gornje granice izdržljivosti, dvadesetak minuta držati kožu namočenu da se razmekša i onda pokušati izvaditi iglice. Ako ni tada ne možemo izvaditi iglice, svakako treba potražiti liječničku pomoć, zaključio je Aleksandar.

Što učiniti kada nas opeče meduza?

Osim morskog ježa još se jedna morska životinja može potruditi da nam ljetovanje postane "nezaboravno". Riječ je o meduzi koju najčešće ni ne primijetimo dok plivamo zbog njezina gotovo prozirnog izgleda. Što dakle učiniti kada nas opeče meduza?

Najbolje je ukloniti zaostale komadiće meduze s kože. Pri tome to ne bismo smjeli raditi golim rukama. Eventualno rukavicama ili nekim predmetom koji se nađe u blizini. Primjerice, kreditnom karticom ili karticom zdravstvenog osiguranja, rekao je liječnik obiteljske medicine Aleksandar Gluščević.

Pročitajte i što prvo morate napraviti ako izgorite na suncu?

Kada nas opeče meduza kožu ne bismo smjeli oprati toplom i slatkom vodom

Nakon što nas opeče meduza, možemo osjetiti jako žarenje i bol, no važno je da nikad ne radite sljedeće:

Ne biste smjeli oprati kožu toplom i slatkom vodom. Slatka voda dovodi do raspadanja stanica meduze (nemtocista) koje u sebi sadrži otrov, što može dovesti do daljnjeg nadražaja kože, napominje liječnik.

U rijetkim slučajevima to može biti opasno.

Može doći do jake alergijske reakcije koja se manifestira općim simptomima kao što su poteškoće s disanjem, teško opće stanje, otečena usta i jezik, dodao je Gluščević. U pravilu bi ozljeda trebala proći relativno brzo, no ako se to ne dogodi, potražite pomoć liječnika.

U situacijama kada ozljeda ne prolazi dovoljno brzo, ako potraje više od nekoliko dana i ako je bol vrlo jaka te se pojačava s vremenom i prate je povišena tjelesna temperatura, poteškoće s disanjem i slično, onda potražite liječničku pomoć, poručio je doktor Gluščević. 

Više o nezgodama na moru otkrijte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".


Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju