Ovih su se dana djeca vratila u vrtiće i školske klupe nakon praznika, no zimska popodneva i večeri još uvijek često ostanu nepopunjena. Sunce još uvijek vrlo rano zalazi, a to ograničava posjete parkovima i igralištima.

Zato u nastavku donosimo ideje kojima možete ispuniti hladne zimske dane svoje djece u toplini svoga doma.

Sve one potiču djetetov razvoj, od gube i fine motorike, psihoemocionalnog razvoja, kognitivnih sposobnosti, kreativnog izražavanja pa do učenja socijalnih vještina. Za sve njih potrebno je nimalo ili vrlo malo novca.

1. Zajedno pripremite šalicu najfinije vruće čokolade. Možete je pripremati od nule u domu od tamne čokolade ili pak kupiti već gotovo mješavine u koje je samo potrebno dodati vodu ili mlijeko. Nipošto u smjesu nemojte dodavati još šećera jer tu noć inače neće biti spavanja.

2. Krenite zajedno u kuhanje večere. Odaberite jedno od omiljenih djetetovih jela te mu, u skladu s njegovom dobi, dopustite da sudjeluje u pripremi. Neka opere povrće, izvadi sastojke iz hladnjaka ili pripremi stol.

3. Pripremite hranu za ptice. One tijekom zime vrlo teško nalaze hranu pa im olakšajte. U mrežicu koju možda i imate u kućanstvu od, primjerice, kupnje kelja pupčara ili sličnog povrća, stavite različite sjemenke i objesite na drvo.

4. Izradite kućicu za ptice. U brojnim hrvatskim trgovinama za dvadesetak kuna možete kupiti kućice od obične šperploče. Prije nego što je sa hranom postavite na drvo u svome dvorištu ili na balkonu, ukrasite je zajedno s djetetom. Koristite akrilne boje, a ako je moguće, premažite kućicu i zaštitnim slojem protiv vlage.

5. Naučite kako izrađivati jednu životinju tehnikom origami.

Nemojte se ljutiti na dijete ako prilikom ovih aktivnosti napravi nered. On se lako može očistiti, no uspomene ostaju zauvijek.

6. Izradite ogrlice od tjestenine. Pritom samo morate paziti da odaberete tjesteninu koja ima rupice u sredini kroz koje može proći konac ili vrpca, a prije nego što krenete u kreativni proces, lagano je zapecite u tavi kako bi bila čvršća i kako biste izbjegli skupljanje plijesni. Veselje će biti veće ako se poigrate šarenom tjesteninom.

7. Crtajte temperama i prstima. Dobro zaštitite namještaj i krenite u izradu pravih malih umjetničkih djela.

8. Na crnom papiru koji se može kupiti u svakoj knjižari ili papirnici nacrtajte zimski krajolik uz pomoć bijele bojice.

9. Zajedno izradite snjegovića od maramica. Iz običnog papira izrežite siluetu snjegovića, a potom trgajte komadiće maramica ili bijelih salveta te ih lijepite na pripremljenu podlogu snjegovića. Naknadno dodajte papirnate oči, šal, kapu, mrkvu i druge dodatke. Djeca u ovome uživaju. Provjereno.

10. Ponudite djeci različiti likovni pribor i pustite ih neka sami kreiraju što god žele. Ako pak i nešto nije onako kako ste si vi zamislili, nemojte mu to govoriti. Morate mu dopustiti da griješi. Uostalom, na kraju biste se možda mogli iznenaditi njihovom kreativnošću.

11. Izvadite omiljene slagalice i krenite u avanturu. Za dodatno uzbuđenje, možete namjestiti i štopericu pa pokušati nadmašiti vaš posljednji rezultat.

12. Mobitelom napravite nekoliko zajedničkih fotografija, a potom ih uz pomoć programa za uređivanje pretvorite u duhovite obiteljske portrete.

13. Ako vam je pomalo dosadilo uvijek iznova čitati djetetu njegovu omiljenu priču, postavite pred njega zadatak da je dramatizira. Neka omiljenu priču izvede kao pravi mali igrokaz.

14. Naginje li vaše dijete prirodnim znanostima, zajedno izradite kristal soli. Treba vam samo čaša s vodom, konac, drveni štapić i kuhinjska sol. Dvije-tri žličice soli stavite u vodu i dobro promiješajte. Komadić konca zavežite na drveni štapić, stavite preko ruba čaše, a potom čašu smjestite blizu izvora toplina. Za dva-tri dana na koncu će se stvoriti pravi kristali soli.

5. Priredite filmsku večer u pidžamama. Pripremite kokice, izvadite najmekše dekice, udobno se smjestite i uživajte u dječjem filmu po izboru svog mališana.

Pravilnim odabirom aktivnosti možete značajno utjecati na cjelokupni razvoj svoga djeteta.

16. Usred dnevne sobe napravite utvrdu. Izvadite plahte, žaruljice koje su vam ostale od blagdana i jastuke. Iako će to zahtijevati pospremanje prije odlaska u krevet, svome ćete djetetu pružiti nezaboravne uspomene.

17. Uključite kućnog ljubimca u igre. Primjerice, neka dijete negdje u prostoriji sakrije omiljenu poslasticu vašeg psa. Potom kreće prava potraga za blagom.

18. Počnite zajedno vježbati. U skladu s djetetovom dobi, pokušajte napraviti nekoliko vježbi za čitavo tijelo. Zamolite ga neka vam pokaže koje je vježbe naučilo u vrtiću ili školi i pretvorite to u svoju malu petominutnu večernju rutinu.

19. Natječite se u tome tko od članova obitelji može duže držati ravnotežu na samo jednoj nozi. Smijeh neće izostati.

20. Ispunite jednu djetetovu želju. Unatoč svim ovim prijedlozima, vaše dijete zasigurno ima i neku skrivenu želju koju već dugo želi zajedno s vama pretvoriti u stvarnost. Poslušajte ga i ako je izvedivo, napravite to.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju