Sinoć je otvoreno deveto izdanje Zagreb Design Weeka, koji se ove godine održava u Akademiji likovnih umjetnost, Ilica 85.

Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, pretvorena je u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i partyji.

Tema ovogodišnjeg festival dizajna je - Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa.

Nagrade na otvorenju 

Na samom otvorenju, dodijeljene su i ZGDW nagrade u šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.

Zagreb Design Week Zagreb Design Week (Foto: PR)

Dodijeljene su po tri nagrade, u obliku priznanja, a peteročlani, stručni međunarodni žiri : (hrvatski dizajner i umjetnički direktor Zoran Jedrejčić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lovorka Magaš BilandžićGabriel Roland direktor Vienna Design Weeka, kustosica Dutch Design Foundation Chloé Rutzerveld i mađarska kustosica Rita Mária Halasi) izabrao je dobitnike prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

U kategoriji Grafički dizajn, nagrađeni su: . Ljudje - HAOS, Design Bureau Izvorka Jurić - 3D deplijan za ZDL arhitekte i Tomato Košir - Age of Rage.

U kategoriji Produkt dizajn nagrađeni su: Matej Štefanac - Pendulum Lamp, PROTOTYPUM - PROTOTYPUM FACEMASK I Alex Bocchi - Trame Table.

U kategoriji Tekstilni i modni dizajn nagrađeni su: Dora Filipaj - Baumetrija triptih, Ella Bratić - vUna I RUNO - RUNO

U kategoriji Dizajn prostora nagrađeni su: Clinica Studio - Centar za posjetitelje Poklon, Rašić+Vrabec - Đurđevački pijesci - Multimedijski posjetiteljski centar i Clinica Studio - Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

U kategoriji Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija nagrađeni su: Ljudje – Celtra, Studio Tumpić/Prenc - Interpretacijski centar Kaštel Morosini-Grimani I CG-NAA Student team – Solskin

U kategoriji Dizajn društvenih inovacija nagrađeni su: Pjorkkala – Dodola, Bulky Bananas - Futr za jutr I Zavod Oloop Ljubljana - SELFI

Od mnoštva zanimljivih izložbi koje nas očekuju u šest dana ZGDW izdvajamo samo neke.

"Supermarket budućnosti"

"Supermarket budućnosti", nizozemsku izložbu dizajna hrane koju će od 6. do 11. rujna, ugostiti Galerija Putolovac u Ilici 112. Riječ je o izložbi kustosica Chloé Rutzerveld i Annelies Hermsen iz World Design Embassies, premijerno prikazanu na zadnjem Dutch Design Weeku.

Na ZGDW će se predstaviti i pet najboljih hrvatskih proizvođača namještaja: Prostoria, Milla&Milli, Dizz Concept, NUNC i Metoda. Kako se kroz godine razvijao Zagreb Design Week paralelno s njim rastao je i domaći dizajn, koji danas, devet godina kasnije, predstavlja ozbiljan temelj za razvoj hrvatske industrije namještaja.

Zagreb Design Week Zagreb Design Week (Foto: PR)

Izgrađena na zdravim temeljima suradnje investitora, inženjera i dizajnera, sa svojim se inovacijama i promišljenim, ali itekako odvažnim poslovnim pothvatima prometnula u jednu vitalnu scenu prepoznatu i cijenjenu i izvan naših granica. Sada neke od njihovih najboljih dizajnerskih ostvarenja možete vidjeti na jednom mjestu.

Obljetnica smrti Slavoljuba Penkale 

Tijekom ZGDW-a održat će se i izložba najvećeg hrvatskog brenda – Penkale. Točno je stoljeće prošlo od smrti Slavoljuba Penkale, čovjeka koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku.

Obljetnica smrti, povod je izložbi „Penkala iz Zbirke Tischler“ koja će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85. Zvuči nevjerojatno, ali ovo je prva izložba posvećena marki Penkala. Izloženi predmeti prikupljeni su zahvaljujući fanatičnoj posvećenosti gospodina Miroslava Tischlera koji desetljećima radi na stvaranju ove jedinstvene zbirke.

Posebno kreativno iznenađenje 

Na ovogodišnjem ZGDW-u očekuje vas i posebno iznenađenje. Naime , poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić izradit će portrete posjetitelja kao svojevrsni homage inspirativnom prostoru ALU, na kojem je diplomirao slikarstvo. Boris Ljubičić na ovogodišnjoj izlaže i dva sasvim originalna projekta: HVADRATI i No Smoking.

Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb na ZGDW- u predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna. U suradnji s Mađarskom udrugom za inovacije i Nacionalnim uredom za intelektualno vlasništvo, kustosica Rita Mária Halasi odabrala je 24 pametno dizajnirana proizvoda kojima Mađarska odgovara na globalne izazove. Izložba „Pametna Mađarska“ („Smart Hungary“), gostuje na ZGDW-u nakon New Yorka.

Sve informacije pratite na službenoj stranici ZGDW-ai na društvenim mrežama.

Zagreb Design Week održava se od 6.-11. rujna u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85 i na partnerskim lokacijama.

Zagreb Design Week Zagreb Design Week (Foto: PR)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju