"Prvo miksajte bjelanjke s prstohvatom soli pa postupno dodajte šećer i miksajte dok šaum ne bude sjajan kao moja kosa kad je cijele noći držim u kokosovom ulju", kaže Kristina Štriga, gastroblogerica čije recepte pod profilom @cellulite factory rado isprobavamo i dijelimo, te dodaje još jedan zlata vrijedan savjet:
"Olakšajte si pripremu krema i umjesto jajastog curda s mandarinama napravite ovu jednostavnu kremu s pudingom Dolcela Bourbon vanilija, koja je jednako dobra, ako ne i bolja."
Za ovu laganu zimsku beze roladu s kremom od vanilije i mandarinama uvijek ima mjesta, pa čak i nakon obilnoga glavnog jela. Stoga, ne propustite je napraviti prvom prilikom.
RECEPT - Beze rolada s kremom od vanilije i mandarina
Sastojci:
- 4 bjelanjka, sobne temperature (oko 140 g)
- prstohvat soli
- 160 g šećera
- 1 žličica Dolcela gussnela
- 2 žlice listića badema
Za kremu:
- 100 ml soka mandarine
- 1/2 pudinga Dolcela Bourbon vanilija
- 1 žumanjak
- 2 žlice šećera
- 250 ml mlijeka
- 1 vrećica šlaga kreme okusa vanilije Dolcela
- mandarine i šipak, za posluživanje Zimska beze rolada s kremom od vanilije i mandarinama - 4 (Foto: Kristina Štriga)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U zdjeli miksajte bjelanjke na srednjoj brzini 3 minute. Ubacite sol i nastavite miksati još 2 minute. Počnite dodavati šećer, žlicu po žlicu uz 3 minute miksanja nakon svakog dodavanja. Gotovo je kad je snijeg čvrst i više ne osjećate kristale šećera pod prstima.
- U snijeg špatulom umiješajte prosijanu žlicu Dolcela gussnela. Rasporedite smjesu na lim 25 x 30 cm obložen papirom za pečenje i zagladite špatulom. Pospite listićima badema i stavite u pećnicu na 10 minuta. Smanjite temperaturu 150 stupnjeva (140 ako je ventilacija) i pecite još 20 minuta.
- Pečenu roladu ostavite da se hladi u limu 10 minuta, prebacite na krpu ili papir za pečenje i ostavite 1 sat da se ohladi.
- U zdjelici otpornoj na toplinu sjedinite sok od mandarina, žumanjak, puding od bourbon vanilije i šećer. U loncu zagrijte 125 ml mlijeka do vrenja. Uz miješanje ulijte mlijeko u mješavinu soka i pudinga, vratite nazad u lonac i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta uz neprestano miješanje. Gotovo je kad se smjesa zgusne i kad se pojave mjehurići. Prebacite u zdjelicu, površinu pokrijte folijom i pustite da se ohladi. Zimska beze rolada s kremom od vanilije i mandarinama - 2 (Foto: Kristina Štriga)
- U zdjelu ulijte ostatak mlijeka (125 ml) i dodajte vrećicu šlaga kreme okusa vanilije Dolcela. Miksajte na srednjoj brzini dok se ne formira šlag, oko 3 minute. Stavite na pola sata u hladnjak kako bi se krema stisnula.
- Skinite papir za pečenje na kojem se pekla rolada i premažite roladu kremom od vanilije (ostavite malo za dekoraciju). Rasporedite kremu od mandarina i nježno zarolajte roladu. Ukrasite ostatkom kreme, mandarinama i narom, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.