Ispijanje prve jutarnje kave jedan je od rituala svakodnevice kojem se najviše veselimo u ranim satima, bilo prije odlaska na posao ili pak u slobodna jutra vikenda. Taj napitak koji potječe iz Etiopije postao je sastavni dio naših života, a u svome domu možemo stvoriti kutak koji će biti posvećen isključivo njemu.

Otkako je u 16. stoljeću kava stigla na naš kontinent te ubrzo postala i dijelom svih venecijanskih kavana (po čemu su one i nazvane) te središte društvenog života, kava je s godinama je postajala sve dostupnija.

Danas kod kuće možemo napraviti jednaku ili čak i bolju nego što je to u kafićima, a u svega nekoliko koraka možemo napraviti kutak uz koji će to biti još posebnije iskustvo.

Evo kako to napraviti.

1. Odaberite savršeno mjesto
Kako biste svakog jutra što jednostavnije pripremili svoju kavu, odaberite savršeno mjesto na koje ćete postaviti aparat za kavu ili kuhalo za vodu. Neka bude lako dostupno kako biste što brže mogli napraviti svoj omiljeni napitak

Chia šalice izrađuje svestrana umjetnica Filipa Sorko - 2 Od Triblja do Singapura i Floride: Chia šalice za koje postoji lista čekanja

Nemate li mjesta za to na površini donjih kuhinjskih elemenata, to možete napraviti na pokretnim barskim kolicima, malom stoliću u kutu kuhinje ili pak na nekoj od lako dostupnih polica u kuhinji. Ako uvijek kuhate pravu tursku kavu na štednjaku, naprosto preskočite korak s postavljanjem aparata, pa umjesto toga u kutak smjestite džezvu.

2. Pripremite zalihe više vrsta kave
Popiti drugu vrstu kave svakog jutra zvuči kao ostvarenje sna, bez da se moramo uputiti do kafića.

Mirisne svijeće mogu dom učiniti ugodnijim mjestom Ne može nježnije: Mirisne svijeće koje podsjećaju na mazne tkanine i omiljene tople napitke

Zato u kutak smjestite zalihe više vrsta kave. Turska kava, espresso, kapučino, caffe latte i mnoge druge mogu se naći na vašem meniju. Bilo da je riječ o kapsulama za aparat za kavu ili pak kutijama s instant inačicom, smjestite ih u pletene košare, ukrasne drvene kutije ili pak metalne ili staklene posude.

Uz svega nekoliko detalja kod kuće možemo stvoriti kutak kao iz kafića.

3. Izložite šalice i žlice
Osim same kave, najvažnija stavka u ovom kutku svakako su šalice. Možete ih izložiti na maloj polici iznad same razine gornje površine kutka, na drvene stalke, pa čak i ručno izraditi police za njih u najdražem vam obliku ako ste spretni s drvetom. Ako kavu nosite na posao, dodajte i putne šalice.

Tako ćete uvijek znati gdje se nalaze pa ćete brže biti spremni izaći iz kuće. Dakako, dodajte i nekoliko žličica kako biste mogli promiješati kavu i tako stopiti sve okuse.

4. Dodajte slatkiše u staklenku
Sjećate li se prozirnih staklenki s keksima kakve često viđamo u filmovima? Nešto takvo može sadržavati i vaš kutak. U našim se trgovinama mogu naći već po nekoliko desetaka kuna, a osim što su sjajna dekoracija, čuvat će svježinu keksa (i drugih slatkiša).

5. Napišite poruku na ploču
Element koji također možemo preuzeti iz kafića je pisanje poruka ili naziva kave na ploču kredom. Možete odabrati drvenu školsku ploču manjih dimenzija koju možete pronaći na odjelima sa školskim potrepštinama i dječjim igračkama, a druga opcija je lijepljenje tapete s efektom ploče dimenzija primjerenih kutku.

Sve što nedostaje je pisanje poruke koje će vam svakog jutra dati dodatni polet.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju