Redakcija BiH magazina Gracija napravila je odvažan potez kada su planirali naslovnicu svog novogodišnjeg izdanja, a jednako odvažna bila je Martina Mlinarević Sopta koja ju krasi kao "osoba godine".

Na naslovnici Gracije ova je bosanskohercegovačka književnica i kolumnistica pokazala kako izgleda tijelo žene koja se borila s rakom dojke - i koja je ostala bez dojke.

Njezina borba s opakom bolešću počela je 2017. godine, prošla je nekoliko operacija, a iz svega je izašla kao pobjednica. Nedavno je objavila i knjigu "Huzur" u kojoj je progovorila o svojoj borbi.

Hrabra i iskrena naslovnica bosanskohercegovačkog magazina širi se društvenim mrežama, žene u komentarima slave hrabrost Martine Mlinarević Sopte, a naslovnica je i najbolji poticaj svim ženama da paze na sebe i da ponekad preskoče novi kaput i zamijene ga pregledom koji može spasiti život.

Podsjećamo da je rak dojke, uz rak pluća i rak debelog crijeva, jedan od tri najčešća raka u Hrvatskoj.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj, koje je objavio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u 2015. godini su zabilježene 2748 novooboljele žene, a od ove zloćudne bolesti su u 2017. godini umrle 853 žene.

Bitno je naglasiti da se redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće.

Pročitajte i priču Ljiljane Pranjić - priču o pet rakova, hrabrosti, plakanju, glavici luka i – pobjedi.

Naslovnica magazina Gracija s Martinom Mlinarević Soptom Naslovnica magazina Gracija s Martinom Mlinarević Soptom Foto: Gracija.ba

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju