Kokosovo ulje jestivo je biljno ulje koje nastaje prešanjem osušenog mesa kokosova oraha. Bogato je zasićenim masnim kiselinama, pa se kao i kod ostalih vrsta ulja, preporučuje njegova ograničena konzumacija.

U stotinu grama kokosova ulja, naime, nalazi se čak 860 kalorija. Ipak, mnogi tvrde da je riječ o namirnici koja potiče mršavljenje, snižava razine lošeg kolesterola i prevenira kardiovaskularne bolesti kada se koristi u umjerenim količinama.

Razlog za to su njezine srednjolančane masne kiseline koje se lako apsorbiraju u organizam, potiču rad metabolizma i sagorijevanje kalorija.

Istraživanja su pokazala da zbog visokog udjela lauronske kiseline kokosovo ulje ima i antivirusno i antibakterijsko djelovanje te da jača imunitet tijela.

Losos Ne izbjegavajte masnoće: 5 namirnica koje biste trebali jesti ako želite smršavjeti

Kako izgleda kokosovo ulje?
U krutom stanju kokosovo ulje izgleda poput snježnobijele masti, a kod zagrijavanja topi se u prozirno ulje. Zbog visokih temperatura u ljetnim mjesecima često ćete u trgovinama vidjeti staklenke tekućeg kokosova ulja. Ne brinite se, to je posve normalno.

Ako boja kokosova ulja nije bijela u krutom odnosno prozirna u tekućem stanju, moguće je da ste kupili proizvod koji se pokvario ili ste kupili mješavinu više različitih ulja. Kokosovo ulje ima prepoznatljiv miris tog tropskog ploda. Ako imate staklenku s uljem neugodnog mirisa, to je još jedan pokazatelj kvarenja.

Kosa Trik od 10 kuna za sjajnu kosu kao iz reklama

Kokosovo ulje u kozmetici
Kokosovo ulje nezaobilazni je sastojak brojnih kozmetičkih preparata – od gelova za tuširanje, preko losiona za njegu kože do maski za kosu i preparata za sunčanje.

Ono omekšava kožu, osigurava joj prijeko potrebni elasticitet te prevenira nastanak bora. Neki tvrde i da je učinkovito oružje u borbi protiv podočnjaka. Dovoljno je u svoju rutinu uvrstiti nanošenje male količine ulja na predio ispod očiju da biste uživali u svježijem izgledu.

Mazanje kokosovim uljem smanjuje nastanak celulita i strija, a može se koristiti i kao prirodno sredstvo za brijanje dlačica.

Kokosovo ulje je izvrsno i za kosu. Umasirajte ga kao masku na ispucane vlasi, omotajte ručnikom i ostavite da djeluje preko noći. Sutradan operite kosu i uživajte u sjajnoj kosi. Ulje možete nanijeti i na tjeme kao prevenciju od nastanka peruti. Uz to pojačava rast kose i čvrstoću vlasi.

Slika nije dostupna Kremasta fantazija: Recept za tortu s kokosom i bijelom čokoladom

Kokosovo ulje čini čuda za cijelo tijelo. Baš zato čest je sastojak kućnih kozmetičkih pripravaka. S njime možete raditi pilinge, maske, losione, domaće proizvode za sunčanje i zaštitu od uboda komaraca.

Kokosovo ulje u kuhinji
Iako ta namirnica nije tradicionalna u hrvatskom kulinarstvu, sve se češće koristi i u kuhinji i na našim prostorima. Hladno prešano kokosovo ulje u krutom stanju možete namazati na kruh umjesto maslaca.

Termostabilno je i preporučuje se koristiti za prženje i pečenje hrane, ali i kao dodatak za izradu namaza, smoothieja, kolača i sličnih slanih i slatkih jela. Drugim riječima, možete ga koristiti u receptima umjesto drugih biljnih ulja.

Povrh svega, riječ je o namirnici koja poboljšava probavu, a doprinosi i zdravlju usne šupljine. Imate li problema s plakom ili neugodnim zadahom, stavite jednu žlicu kokosova ulja u usta, grgljajte je nekoliko minuta pa ispljunite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju