Bezvremenska, čista i postojana siva jedna je od boja koju najčešće biramo za uređenje interijera, a želite li uz sivu u svoj dom ukomponirati još jednu jaču boju, ljubičasta bi mogla biti savršen izbor. Zamislite sivi zid i ljubičastu garnituru za sjedenje – to nam se čini baš sjajan spoj.

Siva, neutralna i uravnotežena boja, simbolizira pouzdanost, rafiniranost, mudrost, zrelost te žensku snagu. Siva je odlična za kombiniranje s jarkim bojama u interijerima jer ih ističe, ali ublažava njihovu jačinu i neutralizira ih. Siva koja prelazi u srebrnu boju idealna je za dekoraciju svih prostorija. Ovo je jedna od rijetkih boja koja ima asocijativnu, ali nema emotivnu vrijednost jer ne izaziva emocije.

Ljubičasta boja simbolizira pravednost i dostojanstvo, a s godinama je postala simbol i za ravnopravnost spolova i snagu žena. Također se povezuje uz borbu za žensko pravo glasa u Velikoj Britaniji početkom 20. stoljeća. Ljubičasta nastaje kombinacijom tople i energične crvene te hladne plave boje, a ima svojstva obiju boja. Njezine tamnije nijanse vrlo su upečatljive i energične, a one svijetlije smirujuće.

Slika nije dostupna Toliko divnih nijansi: 15 primjera kako ljubičastu boju uklopiti u životni prostor

Koliko dobro se ljubičasta i siva boja slažu kada je riječ o uređenju interijera, možete provjeriti u fotogaleriji na početku teksta.

Jedna od ideja može biti ljubičasta garnitura za sjedenje uz sive zavjese ili sivi zid, a ako još niste spremni za veće komade namještaja u ljubičastoj, za početak se poigrajte s detaljima pa kombinirajte, primjerice, sivu dekicu i ljubičaste jastučiće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju