Želite izgubiti višak kilograma na zabavan način ili jednostavno svoje tijelo dovesti u formu? Isprobajte ovu vježbu koja garantira uspjeh

Preskakanje užeta sjajna je tjelovježba Preskakanje užeta sjajna je tjelovježba Foto: Guliver/Thinkstock Preskakanje užeta nekada se doživljavalo kao “dječju” aktivnost, ali danas je to vježba koju obožavaju i profesionalni sportaši, ponajviše zbog činjenice da je odlična za cijelo tijelo.

Dodatni bonus kod ove vježbe koji će se svidjeti onima koji pokušavaju izgubiti višak kilograma jest to da se upravo preskakanje užeta nalazi na popisu vježbi koje sagorijevaju najviše kalorija.

Preskakanje užeta može sagorjeti više od 1000 kalorija po satu i sjajna je vježba za cijelo tijelo. Samo nekoliko minuta preskakanja može pokrenuti vaše srce i dišne puteve, kaže američki fitness stručnjak Chris Ryan.

Preskakanje užeta nalazi na popisu vježbi koje sagorijevaju najviše kalorija.

Doktor i nutricionist Roger E. Adams savjetuje da preskakanje užeta postepeno uvedete u svoj režim tjelovježbe. Najbolje je izvoditi ga u intervalima, kaže Adams.

Preskačite uže određeni broj puta (na primjer 20), a nakon toga hodajte 20 sekundi. Ponavljajte ove intervale sve dok ne postanete previše umorni za učinkovito preskakanje.

Za maksimalan rezultat preskačite uže nekoliko minuta bez prestanka, ali samo ako vam to dozvoljava vaša tjelesna forma. U suprotnom se držite intervala.

Kod preskakanja užeta događa se puno stvari odjedanput - rade refleksi, zatim je tu koordinacija, vrijeme, kardio, koncentracija, brzina, eksplozivnost, brze izmjene. To je jedina tjelovježba koju možete izvoditi na istom nivou kao profesionalni sportaši i od nje imati jednaku korist. Preskakanje užeta učinkovitije je od trčanja, a trčanje je fantastično. Bolje je od biciklizma, plivanja, plesa...

Sagorijeva više kalorija, aktivira više mišićnih skupina, stimulira mozak i izlučivanje endorfina te na kraju daje onaj savršen osjećaj postignuća. Još jedna prednost je da sve to možete dobiti za trećinu vremena bilo koje druge tjelovježbe, objašnjava celebrity trener Michael Olajide Jr.čije treninge svakodnevno odrađuje i prelijepa Adriana Lima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju