Bosiljak, kadulja, menta, peršin, timijan – koje god začinsko bilje odabrali, nećete pogriješiti jer će biti izvrstan dodatak jelima, a njihovo pripremanje bit će vam još slađe znajući da ste bilje sami uzgojili. Osim zbog mirisa i hranjivosti, začinske biljčice volimo i zato što naše balkone čine još ljepšima i zelenijima.

Bujno zelenilo začinskog bilja može biti jednako lijep ukras balkona kao i cvijeće, a svi će vam se diviti i pitati vas kako vam tako dobro uspijeva. Za uspješan rast začinskog bilja potrebno je znati što bilju treba jer svaka biljka zahtijeva određeni tretman. Primjerice, peršinu je potrebno puno vlage, dok se vlasac ne bi smio previše gnojiti.

Također, važno je da bilje sadite u posude koje na dnu imaju rupu kroz koju će suvišna voda, koju biljka ne može upiti, iscuriti. Dno posude osigurajte tanjurićem kako voda ne bi curila po podu i stvorila nered. Redovito uklanjajte uvenulo cvijeće kako biste pospješili cvatnju te podrezujte biljku kako bi uvijek bila dotjerana. O vrsti začinskog bilja ovisi i koliko ga često treba orezivati. Bosiljak, na primjer, treba puno orezivati, dok je peršinu potrebno vrlo malo orezivanja.

Bosiljak je idealan za ljetne salate Divan miris, još bolji okus: Začini koje se isplati uvijek imati u kuhinji

Slika nije dostupna 3 najjednostavnija načina kako da začinsko bilje traje 2 puta duže

Ako se biljka nalazi na mjestu na kojem ne dobiva danje svjetlo barem četiri sata dnevno, savjet je da je premjestite. Također, ovisno o tome koliko svjetla općenito dopire u vaš dom i na balkon, trebate izabrati i bilje koje ćete saditi.

Treba li vam dodatnog poticaja da uzgojite vlastito začinsko bilje, možda vas motiviraju i fotografije u galeriji na početku teksta koje najbolje pokazuju kako začinske biljčice mogu uljepšati svaki balkon.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju