Dvije nove njuške pozdravljaju dolazak ljeta u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Jedna pripada mladunčetu kalifornijskih morskih lavova, a druga prinovi u obitelji alpaka.

Galerija Mladunče kalifornijskog morskog lava i mladunče alpake novi su stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba - 6 Mladunče kalifornijskog morskog lava i mladunče alpake novi su stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba - 1 Mladunče kalifornijskog morskog lava i mladunče alpake novi su stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba - 5 +2 Mladunče alpake novi je stanovnik Zoološkog vrta grada Zagreba  

Oba su mladunca na svijet došla isti dan – u subotu 15. lipnja. Prve dane životinjice su provele uz majku, a sada znatiželjno upoznaju svijet. Spol im se još ne zna i tako će biti dok ne ojačaju i krenu se odvažnije odvajati od roditelja.

Prve dane životinjice su provele uz majku, a sada znatiželjno upoznaju svijet

Mladunče morskog lava najmlađi je potomak Zaggyja i Edith. Riječ je o ponosnim roditeljima čak šest morskih lavova. Sinovi su im se rasuli po svijetu, a Luce koja je ovaj tjedan navršila dvije godine, s njima živi na zagrebačkoj adresi. Prema novom članu obitelji ponaša se kao prava starija sestra. Brižna je, no mami ostavlja dovoljno prostora da mladunčetu pruži skrb kakva mu je potrebna u ovom osjetljivom razdoblju.

Sliku sretne obitelji odašilju i alpake. Tata Jasper veliki je zaštitnik, a mama Čarga smeđe-bijelog mališana obasipa s mnogo nježnosti. Budući da je riječ o izuzetno društvenim životinjama, s njima skladno živi i alpaka Annika.

Mladunče kalifornijskog morskog lava i mladunče alpake novi su stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba - 3 Mladunče alpake novi je stanovnik Zoološkog vrta grada Zagreba Foto: PR

Prinove u obiteljima alpaka i morskih lavova jako su nas razveselile. Njihovi roditelji starije su jedinke, pa je dobivanje mladunaca potvrda da se o njima zaista dobro brinemo. 'Baby boom' na isti dan donio nam je samo jedan problem – naši se djelatnici ne mogu odlučiti koja im je beba ljupkija, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Medvjedić Matija u oporavilištu ZOO vrta u Zagrebu izrasta u velikog gurmana, a tople dane krati kupanjem u bazenčiću - 1 Kakva slatkica! Pogledajte kako medvjedić Matija uživa dok se kupa u bazenu

Dodao je kako ovakve događaje Vrt koristi kako bi građane dodatno upoznao s pojedinim životinjskim vrstama. U Zoološkom vrtu, primjerice, neki posjetitelji morske lavove miješaju s tuljanima. Među najvećim razlikama između te dvije vrste je ona da su tuljani bolje prilagođeni životu u moru, a morski lavovi onome na kopnu. Unatoč tome, morski lavovi izvrsni su plivači i ronioci. Tako dolaze do hrane. Na jelovniku im je pedeset vrsta riba i mekušaca. U prirodi naseljavaju zapadne obale Sjeverne Amerike.

Iz Latinske pak Amerike stižu alpake. Naseljavaju središnje i južne Ande, a budući da su pripitomljene, uzgajaju se diljem svijeta. Žive u stadima gdje rado prijateljuju i s drugim vrstama poput ljama, koza i ovaca. Hrane se zeljastim biljkama, travom i drvećem, a u Zoološkom vrtu vole se počastiti i voćem te solju iz kamena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju