Diljem Hrvatske postoje kućice u kojima se mogu razmjenjivati knjige, bez ikakve naknade, a sada kada smo primorani ostajati u svojim domovima, ta se ideja može proširiti na još veći broj mjesta, pa čak i na stambene zgrade u kojima zajedničko predvorje može postati prava mala knjiška oaza

Odaberite knjige koje želite pokloniti
Bilo da je riječ o klasicima, lektirnim djelima za koje znate da ih više nikada nećete otvoriti, svescima enciklopedija iz kojih možemo nešto naučiti, knjigama koje ste dobili od bivših partnera, a ne želite ih imati u svome domu, najnovijim naslovima koje ste kupili, ali vam jednostavno nisu sjeli, ili pak o knjigama iz kojih ste mnogo toga dobili te želite to pružiti i drugima, svaka od tih knjiga može biti baš ona koja je nekome trebala da mu olakša svakodnevicu.

Kamo odnijeti knjige?
Iako je Alis Marić pozvala svoje pratitelje bloga Čitaj knjigu da se organiziraju i ovih dana naprave punktove razmjene knjiga, te i sama donirala određeni broj, sreća je što u brojnim hrvatskim gradovima oni postoje već godinama.

Mursko Središće, Čakovec, Vinkovci, Belišće, Daruvar, Pakrac i Tisno samo su neki od brojnih primjera hrvatskih gradova koji su odavno prepoznali ovaj način razmjene knjiga i na nekoliko mjesta napravili drvene kućice u kojima se mogu ostaviti knjige, ali jednako tako i uzeti, a sve su zaštićene od kiše, vjetra i mogućih oštećenja.

Napišite u knjigu neku ohrabrujuću poruku, pojasnite zašto ste dali baš tu knjigu i koliko vam je značila

To je srodno globalnoj inicijativi započetoj prije nekoliko godina naziva Book Crossing, čijih otprilike milijun i pol sudionika, s ciljem da oslobode knjige te čitav svijet učine knjižnicom, trenutačno razmjenjuje više od 11 milijuna knjiga koristeći se javnim prostorima u više od 130 zemalja svijeta, a taj broj raste iz dana u dan.

S obzirom na to da knjižnice ne rade, a mnoge od njih, napose one u malim mjestima, ne nude mogućnost online posudbe knjiga, ovo je sjajan način kako doći do nekih nama novih naslova.

Ostavite inspirativnu poruku
Kako ovih dana ne možemo uživo komunicirati jedni s drugima ili je ta interakcija vrlo ograničena, ostavljanje poruke u tim knjigama može biti od velikog značaja.

Slika nije dostupna Nikad potrebnija razbibriga: Pet dragih nam naslova uz koje ćemo kratiti vrijeme

Napišite u knjigu neku ohrabrujuću poruku, citat poznatog književnika koji ulijeva nadu u bolje sutra, pojasnite zašto ste dali baš tu knjigu, koliko vam je značila i što vas se u njoj najviše dojmilo.

Nemojte zaboraviti na dezinfekciju
Međutim, kada knjigu stavljate u za to predviđeno mjesto, nemojte zaboraviti da ovih tjedana živimo u posebnim uvjetima u kojima je važnije nego ikada prije paziti na higijenu, ali ne samo osobnu nego i čistoću predmeta koji nas okružuju.

Zato prije nego što darujete knjigu, njezine korice dobro prebrišite vlažnim antibakterijskim maramicama, a ako je potrebno, isto učinite i sa stranicama knjige, pazeći pritom da ih ne oštetite. Naime, čestice virusa COVID-19 na papiru mogu preživjeti jedan dan, a na plastici (mnoge korice knjiga su plastificirane) čak i do dva dana.

Još stroža pravila vrijede kada je riječ o knjizi koju ste unijeli u svoj dom. Ako je moguće, dezinficirajte je u hodniku kako se potencijalne čestice ne bi prenosile ostatkom doma.

Jednom kada to napravite, sve što vam preostaje je uploviti u svijet knjige i barem nakratko zaboraviti na sve što se ovih dana događa oko nas.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju