Iako proljeće ove godine kasni, priroda se svejedno budi i uveseljava nas svojim bojama, mirisima i okusima.

Galerija Iglica Iglica Iglica +10 Iglica

Jedan od prvih cvjetova koji se probudi s proljećem jest tako nježan, a istovremeno jako snažan geranium, u našim krajevima poznat kao iglica.

Kako bi iglica niknula, temperatura mora prijeći samo 12 stupnjeva, a taj posebni cvijet ne boji se ni mraza.

Radi se o rodu divljih, zeljastih iglicovki (Geraniaceae), kojemu pripada i dobro nam poznata pelargonija. Njihova je sličnost doista zapanjujuća, ali ipak postoje određene razlike.

Iglica ima pet istih latica, dok se kod pelargonije dvije gornje latice razlikuju od tri donje.

Prirodno joj je stanište u istočnom dijelu mediteranske regije i pripada najpopularnijim vrtnim trajnicama.

Iglica Iglica (Foto: Shutterstock)

Iglicu je lako uzgojiti, ne zahtijeva puno pažnje, a posebna je po tome što ima izrazito dug period cvjetanja. Pouzdana je za uzgoj, a svidjet će vam se jer dugo cvjeta i brzo raste pa će vaš vrt krasiti od ranog proljeća sve do jeseni. Nakon cvjetanja, predlažu stručnjaci, biljku treba podrezati i nahraniti.

Iglica nam dolazi u više od 400 vrsta, a svaka je posebna na svoj način – po izgledu, boji, načinu sadnje, gnojidbe i zalijevanja. Ipak, jedno pravilo vrijedi za sve vrste, a ono nalaže da trebamo izbjegavati poplavljeno tlo jer će previše vlage onemogućiti rast.

Iglica Iglica (Foto: Living4media)

Osim ljepote koju duguje predivnim nijansama ružičaste, ljubičaste, crvene i bijele boje te uzorcima i šarama na nježnim laticama, taj se vrijedni cvijet tijekom povijesti koristio u medicini, a danas je jedan od najčešćih izvora ugodnog mirisa pa se koristi za izradu parfema i kozmetike.

Iglica Iglica (Foto: Living4media)

Davno je iglica pomagala ljudima kod trovanja hranom, izvlačenje toksina nakon zmijskog ugriza, njome su liječili i gastritis, ženama je pomagala kod akni i opadanja kose, a bila je i popularan sastojak za smirenje živčanog sustava i koncentraciju.

Viseća pelargonija: Pet pravila za sadnju najljepše kraljice balkona Viseća pelargonija Viseća pelargonija Viseća pelargonija +6 Viseća pelargonija

Zanimljivo je da ovoj vrsti pripada jedna endemska vrsta koju možemo pronaći na Pelješcu. Radi se o dalmatinskoj iglici, koju krase dekorativni cvjetovi u baby pink boji i nevjerojatna simetričnost. 2000. godine imali smo čak i poštansku marku s motivom Dalmatinske iglice.

Sladoled od maline, zalazak sunca, čokoladni ratnik...: 10 najljepših vrsta božura Božur Vrste božura Vrste božura +7 Vrste božura

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju