Nasmiješeni Sammy ističe se posebnom osobnošću i gracioznim izgledom. Osmijeh je možda i najsimpatičnija karakteristika pasmine koja dolazi iz Rusije, preciznije Sibira, a njihov razigrani temperament osvaja već na prvi pogled.

Galerija Samojed Samojed Samojed +12 Nemaju neugodan miris

Samojedi su nježni psi i savršeni životni suputnici, međutim, treba im dosta fizičke i mentalne stimulacije. Na početku su uzgajani za čuvanje krda sobova, lov i vuču sanjki, a danas ih zbijena građa i agilnost čine snažnom i zabavnom pasminom.

U nastavku možete pročitati nekoliko zanimljivosti koje su karakteristične baš za ovu pasminu pasa.

1. Smiju se s razlogom

Ova je pasmina poznata kao najsretnija pasmina na svijetu. Razlog tomu je njihov karakteristični osmijeh zbog kojega su dobili nadimak Nasmiješi Sammy, ali ovdje se ne radi samo o simpatičnom izrazu lica, već o evolucijskom momentu. Naime, zakrivljeni krajevi usana sprječavaju skupljanje leda na krajevima usana, a to ih štiti od enormno niskih temperatura u njihovoj domovini.

Samojed Samojedi imaju karakterističan osmijeh (Foto: Shutterstock)

2. Vole hladnoću

Životinje se prilagođavaju na razne vremenske uvjetima, ali samojedima baš odgovaraju niske temperature. Njihova gusta, bijela dlaka zapravo je prilagođena takvim vremenskim uvjetima pa je njima puno teže izdržati ljetni dan, nego neprilike kad temperature padnu ispod 50 stupnjeva u minusu.

Samojed Vole hladnoću (Foto: Shutterstock)

3. Najbolji prijatelj djeci

Dok neke pasmine, kao primjerice čau čau, nisu veliki ljubitelji mališana, kod samojeda je to sasvim suprotno. Ovi su veseljaci uvijek spremni na igru, a klincima neće zamjeriti nepromišljenu grubost. Vrlo se nježni, obzirni i topli pa nisu najbolji psi čuvari. Nasmiješene loptice tu su isključivo da vam daju puno ljubavi.

Samojed Osvajaju karakterom i ljepotom (Foto: Shutterstock)

4. Moguće je plesti s njihovom dlakom

Samojedi se puno linjaju, ali njihovo odbačeno krzno može se reciklirati. Krzno samojeda ponekad se koristi kao alternativa vuni u pletenju, a mnogi kažu da ima sličnu teksturu ako angora vuna. Njihova dlaka koristi se i u mušičarenju.

Samojed Nisu baš najbolji psi čuvari (Foto: Shutterstock)

5. Psi bez mirisa

Vlasnici pasa znaju da njihovi ljubimci ponekad imaju neugodan miris, bez obzira na higijenu. Samojedi su jedna od rijetkih pasmina koja nema intenzivan miris pa ih nije potrebno često kupati. S druge strane, češljanje je obavezno kako se dlaka ne bi zapetljala.

Samojed Nemaju neugodan miris (Foto: Shutterstock)

6. Znaju pjevati

Odnosno - zavijati, baš poput vuka. Proučavanjem DNK altajskog psa koji je križanac psa i vukla, ustanovilo se da je on najsličniji današnjem samojedu. Vukovi su poznati po karakterističnom zavijanju, a to možemo primijetiti i kod samojeda.

Samojed Samojed je garancija za ljubav bez granica (Foto: Shutterstock)

Pasmina pasa mekana poput oblaka koja se ponekad ponaša kao maca Čau-čau Čau-čau Čau-čau +11 Čau-čau

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju