Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni 2019./2020. najavljuje tri premijerna naslova, a otvorit će ju 27. rujna premijerom predstave "Ako kažeš, gotov si!" o problemu vršnjačkog nasilja u režiji Krešimira Dolenčića.

Kako se ističe u najavi, predstava "Ako kažeš, gotov si!" nastaje u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, a bavi se gorućom temom svake generacije djece - kako je biti "meta" u začaranom krugu bullyinga.

Zagrebačko Gradsko kazalište Žar ptica u novoj sezoni 2019./20. najavljuje tri premijerna naslova

Sve češći i nikad do kraja iskorijenjen problem vršnjačkoga nasilja nažalost pogađa djecu više nego što mislimo, a pritom žrtva ili počinitelj može postati bilo tko, stoji u najavi. Kolege iz školskih klupa, kvartovsko društvo s klupice u parku, braća i sestre, bratići i sestrične, prijatelji i poznanici, prijatelji prijatelja i poznanici poznanika – svi se oni mogu naći s jedne ili s druge strane začaranog kruga bullyinga.

Kako se zaštititi? Kako se suočiti s problemom? I kakav je osjećaj kada se nađeš na meti, i to onih koji su ti najbliži?

S druge strane svi želimo da nam djeca odrastaju u poticajnoj zajednici u kojoj će svatko naći svoje mjesto i biti sretan. Djeca to zaslužuju, a na odraslima je obveza da im u tome pomognu. I kazalištu za djecu, kao značajnom dijelu zajednice obveza je i odgovornost javno progovoriti o ovom problemu i pripomoći ustanovama koje se bave radom s djecom u rješavanju i prevenciji međuvršnjačkog nasilja, ističu iz Žar ptice.

Tekst Dine Vukelić temelji se na stvarnim primjerima iz našeg svakodnevnog okruženja. Igraju Amanda Prenkaj, Nataša Kopeč, Lucia Stefania Glavich Mandarić, Marko Hergešić, Petar Atanasoski i Bogdan Ilić. Predstava je dio sveobuhvatnog projekta GK-a Žar ptice o borbi protiv vršnjačkog nasilja koji se radi u suradnji s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, koji će se nastaviti i na jubilarnom 20. međunarodnom Naj, naj, naj festivalu.

Bullying Bullying u školama: Što učiniti ako je vaše dijete žrtva ili zlostavljač?

Slika nije dostupna Reakcija banjalučkog tate na nasilje koje se ne smije ignorirati

Sljedeća ovosezonska premijera kazališta na Bijeničkoj, koncem studenoga, bit će "Kameni svatovi", o vječnoj temi ljubavi, iskrene i duboke, koja ne poznaje pojam materijalnog bogatstva. Legendarnu priču Augusta Šenoe režira mlada Frana Marija Vranković, a time Žar ptica obilježava 180 godina rođenja jednog od najvećih klasika hrvatske književnosti.

Proljeće u Žar ptici donosi i treću najavljenu premijeru, "Malac komalac" prema popularnoj slikovnici Zorana Pongrašića.

Riječ je o jednom sasvim neobičnom komarcu, malcu koji ne zna reći 'r'. Osim što nije komarac, nego komalac, on ne voli piti krv. Predstava, čiju su radnju autori smjestili u Afriku, još jednom propituje kako biti drugačiji i ostati svoj, režira Lawrence Kiiru, stoji u najavi. Premijera se očekuje krajem ožujka 2020. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju