Devetnaestogodišnja Zara Rutherford postala je najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta, a u četvrtak se vratila u Belgiju nakon odiseje koja je obuhvatila 52 zemlje i pet kontinenata.

Galerija Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 2 Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 6 Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 7 +3 Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta

Belgijsko-britanska tinejdžerica sletjela je na uzletište Kortrijk-Wevelgem - posljednju stanicu ekspedicije koja je započela u kolovozu i trajala 156 dana, a dočekali su je obitelj, obožavatelji i mnoštvo novinara.

Devetnaestogodišnja Zara Rutherford postala je najmlađa žena koja je samostalno letjela oko svijeta

U roku od nekoliko sati Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je da je Zara Rutherford doista bila najmlađa žena koja je dovršila taj podvig, a također i najmlađa osoba bilo kojeg spola koja je obišla svijet sama u mikrolakom zrakoplovu.

Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 3 Zaru su dočekali obitelj, obožavatelji i mnoštvo novinara (Foto: AFP)

Njezini osobni najbolji trenuci? Sibir, iako je to po njezinim riječima bila najteža dionica.

Tajvan je, sjećam se, bio prekrasan. I kad sam stigla do Bugarske, rekla je Zara. Rutherford je tako potisnula prethodnu rekorderku Shaestu Waizu iz SAD-a, koja je 2017. s 30 godina sama obletjela Zemlju. Rekord za muški spol drži 18-godišnjak.

Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 7 Zara Rutherford s obitelji nakon povratka s ekspedicije (Foto: AFP)

Mlada pilotkinja prenosila je svoje epsko putovanje na društvenim mrežama, nadajući se da će više žena i djevojaka zainteresirati za letenje ili za znanost i inženjering. Rutherford je upravljala ultralakim zrakoplovom proizvedenim u Europi pod nazivom "Shark", sposobnim letjeti brzinom od 300 kilometara na sat, navodi se na njezinoj stranici.

Zara Rutherford najmlađa je žena koja je samostalno letjela oko svijeta - 5 Zara Rutherford na svoje epsko putovanje krenula je u kolovozu (Foto: AFP)

Tinejdžerica dolazi iz obitelji avijatičara: i njezina majka Belgijka i otac Englez su piloti. Iz prve ruke znala je kako izgleda unutrašnjost kokpita kad je imala samo nekoliko mjeseci. S 14 je naučila upravljati avionom i ubrzo je počela raditi na dobivanju prve pilotske dozvole.

Amelia Earhart - 2 Amelia Earhart: Prva žena koja je preletjela Atlantik i čija je smrt ostala misterij

Slika nije dostupna Neustrašive žene: Deset Hrvatica koje su nas zadužile, a o kojima se rijetko govori

Odrastajući sam uvijek bila u blizini aviona, kaže. Nakon što je završila školu, odlučila je da je to savršeno vrijeme da "učini nešto ludo" i leti oko svijeta, objasnila je Rutherford. U rujnu će započeti sveučilišni studij elektrotehnike. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju