Dunju je, između ostalog, najbolje pripremiti u kompotu ili džemu
Dunju je, između ostalog, najbolje pripremiti u kompotu ili džemu (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Miris koji vraća u djetinjstvo: Razlozi zbog kojih ćete dunju željeti uvrstiti na svoj jelovnik

27-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Možda nije prva na listi voća koje kupujemo na tržnici, ali dunja je prava jesenska zvijezda koja osvaja mirisom i zdravim blagodatima. Nekoć neizostavna u svakoj kuhinji, danas se pomalo zaboravila, no upravo zato zaslužuje svoj "come back" – i to u velikom stilu. Donosimo razloge zbog kojih ćete je poželjeti uvrstiti na svoj jelovnik.

Dunja se uzgaja već tisućama godina i u starim je kulturama simbolizirala ljubav i plodnost. U mnogim krajevima stavljala se u ormare ili na police jer njezin prepoznatljiv miris prirodno osvježava prostor. I danas će dunja, ako je položite u zdjelu s jabukama ili kruškama, ubrzati njihovo dozrijevanje – pravi mali čarobnjak u kuhinji.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za razliku od jabuka ili krušaka, dunja se rijetko jede sirova jer je tvrda i trpka. Najbolje ju je:

  • Skuhati ili ispeći – tako postaje mekana i slatka.
  • Pripremiti u kompotu ili džemu – njezina aroma čini zimnicu posebnom.
  • Dodati u kolače i pite – daje bogat, pomalo egzotičan okus.
  • Iskoristiti u slanim jelima – savršeno se slaže s mesom poput puretine ili janjetine.

Dunja nije samo ukusna, već i prava mala riznica nutrijenata:

  • Bogata je vitaminom C – jača imunitet u sezoni prehlada.
  • Sadrži vlakna – potiče probavu i daje dulji osjećaj sitosti.
  • Puna je antioksidansa – pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i usporava starenje stanica.
  • Prirodni je saveznik protiv mučnine – čaj od dunjinih listova tradicionalno se koristi za smirenje želuca.

Dunja kolačima i pitama daje bogat, pomalo egzotičan okus Dunja kolačima i pitama daje bogat, pomalo egzotičan okus (Foto: Shutterstock)

Dunja se često koristi u narodnoj medicini, posebice za smirivanje kašlja i probavnih tegoba. U mnogim je kulturama bila simbol gostoljubivosti – domaćice bi je stavljale na stol kao znak dobrodošlice.

Zahvaljujući visokom udjelu pektina, dunja je idealna za pripremu želea i marmelada.

Iako je pomalo zaboravljena, dunja zaslužuje da je vratimo na stol. Njezin miris vraća u djetinjstvo, okus obogaćuje deserte i jela, a nutritivne vrijednosti čine je pravim jesenskim supervoćem.

Ako tražite način kako oplemeniti svoj jelovnik i usput učiniti nešto dobro za zdravlje – dunja je pravi izbor.

Džin tonik s brusnicama Nazdravite s prijateljicama uz najfiniji jesenski džin-tonik s posebnim dodatkom

Papin kolač s malinama Gotov za 20 minuta: Ljubitelji kremastih kolača, isprobajte recept za Papin kolač

Kolač s jabukama Tražite ideju za kolače s jabukama? Za vas smo napravile popis najboljih recepata

Varivo 25 recepata za jela na žlicu: Ako se pitate što kuhati za ručak, ovaj popis bit će vam spas

Pročitaj još
Pročitaj još