Dunju je, između ostalog, najbolje pripremiti u kompotu ili džemu
Dunju je, između ostalog, najbolje pripremiti u kompotu ili džemu (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Miris koji vraća u djetinjstvo: Razlozi zbog kojih ćete dunju željeti uvrstiti na svoj jelovnik

27-09-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Možda nije prva na listi voća koje kupujemo na tržnici, ali dunja je prava jesenska zvijezda koja osvaja mirisom i zdravim blagodatima. Nekoć neizostavna u svakoj kuhinji, danas se pomalo zaboravila, no upravo zato zaslužuje svoj "come back" – i to u velikom stilu. Donosimo razloge zbog kojih ćete je poželjeti uvrstiti na svoj jelovnik.

Dunja se uzgaja već tisućama godina i u starim je kulturama simbolizirala ljubav i plodnost. U mnogim krajevima stavljala se u ormare ili na police jer njezin prepoznatljiv miris prirodno osvježava prostor. I danas će dunja, ako je položite u zdjelu s jabukama ili kruškama, ubrzati njihovo dozrijevanje – pravi mali čarobnjak u kuhinji.

U trendu Čestitke: Sretan Božić Sretan Božić! Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić Ana Gruica Uglešić uvijek mami pažnju svojim modnim izborima Cjenovno prihvatljiva Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji Tri ljepotice iz Zagreba u najtraženijim hlačama NEMAJU KONKURENCIJE Tri gracije iz Zagreba potvrdile koje su hlače najtraženije, bilo ljeto ili zima

Za razliku od jabuka ili krušaka, dunja se rijetko jede sirova jer je tvrda i trpka. Najbolje ju je:

  • Skuhati ili ispeći – tako postaje mekana i slatka.
  • Pripremiti u kompotu ili džemu – njezina aroma čini zimnicu posebnom.
  • Dodati u kolače i pite – daje bogat, pomalo egzotičan okus.
  • Iskoristiti u slanim jelima – savršeno se slaže s mesom poput puretine ili janjetine.

Dunja nije samo ukusna, već i prava mala riznica nutrijenata:

  • Bogata je vitaminom C – jača imunitet u sezoni prehlada.
  • Sadrži vlakna – potiče probavu i daje dulji osjećaj sitosti.
  • Puna je antioksidansa – pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i usporava starenje stanica.
  • Prirodni je saveznik protiv mučnine – čaj od dunjinih listova tradicionalno se koristi za smirenje želuca.

Dunja kolačima i pitama daje bogat, pomalo egzotičan okus Dunja kolačima i pitama daje bogat, pomalo egzotičan okus (Foto: Shutterstock)

Dunja se često koristi u narodnoj medicini, posebice za smirivanje kašlja i probavnih tegoba. U mnogim je kulturama bila simbol gostoljubivosti – domaćice bi je stavljale na stol kao znak dobrodošlice.

Zahvaljujući visokom udjelu pektina, dunja je idealna za pripremu želea i marmelada.

Iako je pomalo zaboravljena, dunja zaslužuje da je vratimo na stol. Njezin miris vraća u djetinjstvo, okus obogaćuje deserte i jela, a nutritivne vrijednosti čine je pravim jesenskim supervoćem.

Ako tražite način kako oplemeniti svoj jelovnik i usput učiniti nešto dobro za zdravlje – dunja je pravi izbor.

Džin tonik s brusnicama Nazdravite s prijateljicama uz najfiniji jesenski džin-tonik s posebnim dodatkom

Papin kolač s malinama Gotov za 20 minuta: Ljubitelji kremastih kolača, isprobajte recept za Papin kolač

Kolač s jabukama Tražite ideju za kolače s jabukama? Za vas smo napravile popis najboljih recepata

Varivo 25 recepata za jela na žlicu: Ako se pitate što kuhati za ručak, ovaj popis bit će vam spas