Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine.

Postoje i određeni običaji i zanimljivosti vezani uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima Hrvatske.

S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pomični blagdan, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

Blagoslov maslinovih i palminih grančica 

Običaj je da se na misama u crkvama diljem Hrvatske na Cvjetnicu  čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice.

Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Blagoslovljene grančice vjernici nose u svoj dom, gdje ih osušene čuvaju do iduće Cvjetnice. Osim maslinovih i plaminih grana, kršćani u crkvu donose i bukete proljetnog cvijeća.

Umivanje u cvijeću

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.

Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

Ispletene maslinove grančice

U dijelovima Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, na posvetu se inače nose takozvane pome, odnosno ispletene palmine grančice.

Pomu su prema običajima nosila samo djeca, a danas su posebno cijenjene jer su rijetke i rijetki ih znaju isplesti. Blagoslovljene pome nose se u polje, staju, kuću…

Pripreme za Uskrs

Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Inspiirirajte se idejama za pripreme za Uskrs:

Sretan Uskrs!

Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom Uskrsni stol uz malo truda može izgledati kao iz slikovnice 15 prijedloga uz koje će uskrsni stol izgledati kao iz slikovnice Ljuske luka najčešći su sastojak prilikom prirodnog bojanja pisanica Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna Bojanje jaja s rižom Rezultat je divan! Isprobajte jednostavnu tehniku bojenja jaja pomoću riže Bijela jaja Bijele pisanice idealne za ukrašavanje: Kako izbijeliti jaja octom?

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju