Možda ste se nekad pitali zašto vaša maca ne reagira kada je zovete, kako to rade psi. Znaju li mačke uopće svoje ime i mogu li ga prepoznati kada je zovete? Mačke su pune začuđujućih ponašanja, a svoju svojeglavost iskazuju i time hoće li ili neće reagirati kada ih zovete imenom.

Stručnjaci tvrde da mačke mogu prepoznati svoje ime i reagirati na njega - ali neće uvijek izabrati da reagiraju! One su majstorice u selektivnom biranju hoće li ili neće na nešto reagirati. Na reakciju ih se može potaknuti i pozitivnim feedbackom, odnosno nagrađivanjem grickalicama i igračkama, kako to djeluje i kod pasa.

Mačke mogu prepoznati i razlikovati svoje ime od imena drugih kućnih ljubimaca u kućanstvu.

Veterinari tvrde da se to prepoznavanje vjerojatno može zahvaliti pozitivnom poticanju ili sposobnosti da mačka poveže svoje ime s dobivanjem pažnje, hrane ili s igrom.

Mačke su izuzetno inteligentne životinje. U kombinaciji s njihovim nevjerojatnim ušima koje se mogu okrenuti za gotovo 180 stupnjeva i pomicati neovisno jedno o drugom, mačke mogu čuti i reagirati na puno više toga od svoga imena.

Mačke tako mogu razlikovati i ljudske glasove pa će, primjerice, na glas osobe koju favoriziraju reagirati, dok na glas gosta ili nekog drugog koga ne poznaju dobro, neće reagirati. Ta sposobnost omogućava mačkama da raspoznaju tko je obitelj, a tko nije. To je još jedna značajka koju ove životinje koriste kako bi znale kako živjeti sigurno i sretno u ljudskom okruženju.

Maca znatiželjno gleda Razlog zbog kojeg mačke vole zuriti u prazan zid

Slatka mačka Ni previše maženja nije dobro: Sedam situacija koje kod mačaka izazivaju najveći stres

Zanimljivo, ton glasa koji koristimo kad zovemo svoju macu također može utjecati na to koliko pažnje obraća na nas. Ljudski ton glasa može se povezivati s emocijom, uključujući pozitivne i negativne ishode, što se odnosi na sve životinje, ne samo na mačke.

Primjerice, ako vlasnik zove svoju ljubimicu visokim tonom glasa i nagradi je nečim što voli, maca će reagirati pozitivno. Međutim, ako je isti visoki glas povezan s nečim negativnim, poput kupanja ili stavljanja u nosiljku, to može izazvati negativnu reakciju kod mačke.

Slatka mačka Zašto to rade? 10 čudnih ponašanja kod mačaka - objašnjeno

Maca leži u umivaoniku Najdraže šašavice: Zašto mačke prate svoje vlasnike (čak i) na WC?

Ne može se sa sigurnošću reći koje riječi mačke razumiju, a koje ne. Međutim, poznato je da su one vrlo znatiželjna bića koja koriste kontekstualne naznake kako bi prilagodile svoje ponašanje. Na primjer, ako rutinski najavljujete večeru i nakon toga date maci obrok, ona će naučiti da je riječ 'večera' povezana s hranom. Iz tog razloga preporučuje se da ime mačke ne stavljate uz riječi koje bi joj mogle izazvati stres, poput 'veterinar', 'automobil' i 'nosiljka'.

Za razliku od pasa, mačke su neovisne po prirodi. To može objasniti zašto nas ignoriraju čak i kada prepoznaju da zovemo njihovo ime.

Možete testirati prepoznaje li mačka svoje ime tako da je pozovete, bez davanja ikakvih drugih signala. Ako maca reagira na način da okrene glavu ili tijelo prema vama, to znači da prepoznaje svoje ime. Ipak, neke mace su jednostavno neovisnije, više sklone odvraćanju pažnje ili suzdržanije od drugih, što može doprinijeti njihovoj povremenoj ravnodušnosti.

12 znakova kojima vam mačka pokazuje svoju ljubav Mačka i djevojčica Mačja ljubav - 12 Mačja ljubav - 11 +10 Mačja ljubav - 10

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju