Blagdan svetog Nikole 6. prosinca obilježava početak blagdanskog darivanja, a najviše mu se vesele djeca, koja s nestrpljenjem čekaju što će im ostaviti u čizmici. Zanimljiva je i priča o tome zašto se darovi za blagdan ovog sveca stavljaju baš u čizme. Obično ih roditelji poklanjaju djeci, ali i odrasli se nerijetko međusobno darivaju.

Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila, što su kasnije, kada je sveti Nikola ostario i onemoćao, nastavili raditi roditelji.

Nikola je mališanima u prozore ostavljao drvene igračke koje bi sam izradio, a roditelji su poslije stavljali ono što su imali u kući: jabuke, orahe, bombone zamotane u šarene papiriće i slične sitnice.

Prema današnjoj tradiciji, djeca koja su tijekom godine bila dobra dobit će samo darove, a ona koja nisu bila baš poslušna u čizmici će pronaći i šibu, "dar" Krampusa koji prati svetog Nikolu. Živio je u četvrtom stoljeću i o njemu se ne zna puno, ali zna se da je bio veliki altruist koji se uvijek borio protiv nepravde te je do kraja života bio biskup u gradu Myri, današnjem Demreu u Turskoj.

Potjecao je iz bogate obitelji i mogao je mirne duše cijeli život uživati u svome nasljedstvu, no on je to bogatstvo dijelio ljudima kojima je trebala pomoć. Iz njegova čovjekoljublja i želje da pomogne drugima, prema legendi, započela je i tradicija ostavljanja darova u čizmama.

Zlatna šiba Zašto se za Svetog Nikolu u čizmice stavlja (zlatna) šiba?

Naime, sveti Nikola čuo je priču o tri kćeri čiji je otac bio vrlo siromašan i nije im mogao osigurati miraz za udaju te im je odlučio pomoći, ali bez otkrivanja svojega identiteta.

Napunio je vreću zlatnicima i jednu večer bacio je kroz prozor sobe u kojoj su spavale djevojke. Kada su ujutro pronašli vreću, presretni otac odmah je odlučio udati jednu kćer i te je zlatnike dao u miraz. Ubrzo je netko kroz prozor ubacio i drugu vreću sa zlatnicima pa je odmah udao i drugu kćer.

Otac se nadao i trećoj vreći, ali ovog puta sakrio se ispod prozora i čekao nadajući se da će uspjeti vidjeti tko je tajanstveni dobročinitelj. No sveti Nikola nije htio da ga otkriju, pa je vreću ubacio kroz dimnjak i ona je pala u čarape i čizme treće djevojke koje su se sušile uz ognjište.

Tako je, navodno, nastao običaj ostavljanja darova u čizme ili čarape, a svetog Nikolu na slikama su počeli prikazivati uz tri vreće sa zlatnicima ili tri jabuke, koje su također simbol miraza.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju