Prvi tjedan adventa simbolizira vjeru i nadu, no to ne mora biti vezano uz određenu religiju. Štoviše, najvažnije je prvo vjerovati u sebe i svoje sposobnosti.

Vjera u samoga sebe nešto je što pokreće čovjeka i navodi ga na ostvarenje snova koji su se možda još do jučer činili nemogućima. Navodi nas da možemo biti što god poželimo: vrsni poduzetnici, najbolji učitelji, predani liječnici, maratonci, umjetnici – što god je u nama.

U psihologiji se vjera u sebe i svoje sposobnosti isprepliću u pojmovima samopoštovanje i samopouzdanje. Iako su ta dva pojma slična, često se pogrešno shvaćaju sinonimima.

Naime, samopoštovanje je doživljaj koji imamo o sebi i svome identitetu, odnosno doživljaj toga koliko se cijenimo, dok se samopouzdanje odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja.

I jedno i drugo gradi se čitav život te drastično utječe na kvalitetu našeg života.

Žena Od sramežljive do samosvjesne: Kako u pet koraka izgraditi samopouzdanje?

Kada je riječ o vjeri u sebe, samopouzdanje ima dominantnu ulogu. Ono je uvjerenje da smo sposobni donositi odluke, svladavati izazove i razne zadatke, nositi se s promjenama, učiti, razmišljati. Sasvim je normalno da samopouzdanje varira, no nekad je ono samo kratkotrajno uzrokovano lošim raspoloženjem te ga treba razlikovati od dugotrajnog niskog samopouzdanja koje nas koči da napredujemo u životu.

O kojem se god obliku radilo, moguće mu je doskočiti i poraditi na njemu. Dakako, kod osoba s niskim samopouzdanjem koje se nije mijenjalo godinama to će biti nešto duži proces, no malim se koracima može do uspjeha.

Evo što sve možete napraviti.

1. Napravite popis svojih dobrih strana
Iako zvuči banalno, ovo je vježba koja zaista može učiniti razliku. Nijedna osoba na svijetu nije bezvrijedna; svatko od nas ima svoje vrline i upravo je to ono što nas čini posebnima. Na list papira napišite sve u čemu ste dobri, pa pročitajte taj popis svaki put kada vam bude teško.

Primjerice, možda ste dobra prijateljica, uređenje interijera ide vam kao od šale, znate sami postaviti pločice, pisanje priča imate u malom prstu, kuhate gotovo kao chef, imate smisao za modu... Nastavite niz.

2. Razmislite o svojim dosadašnjim uspjesima
Kada pogledate u svoju prošlost, na što ste ponosni? Sjetite se samo kako ste prošli ispit za koji ste tjednima učili, kako ste se osjećali na dan mature ili diplome, kako vas je šef pohvalio za neku ideju.

Sjetite se i svih dosadašnjih strahova koje ste prevladali, bilo da je riječ o letu balonom, jahanju konja, prijavi na utrku za koju ste mislili da je ne možete istrčati ili običnim, malim pobjedama poput, primjerice, kada ste otišli na spoj unatoč velikoj nervozi pa se iz toga rodila prelijepa veza.

Samopouzdanje je procjena vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja.

Sve su to vaši uspjesi.

3. Poradite na učenju novih vještina
Jedan od najboljih načina razvijanja samopouzdanja je učenje novih vještina. Jednom kada svladate novu vještinu za koju vam se do jučer možda činilo da je nemoguća, samopouzdanje će vam neminovno porasti. To može biti bilo koja praktična vještina koja vam je potrebna u poslu ili pak nešto vezano uz vaše slobodno vrijeme i hobije.

4. Izbjegavajte usporedbe s drugima
Najgora stvar koju možemo raditi je uspoređivati se s drugima. Da, društvene mreže nas tjeraju na to, htjeli mi to ili ne, i teško je vidjeti kako netko tko je sjedio s nama u klupi ima bolju karijeru, skladan brak, veliku kuću, djecu i sve što smo mi možda htjeli, a nismo uspjeli ostvariti.

No takve usporedbe rade štetu samo vama. Osim toga, baš nikada ne znate što se zaista događa u nečija četiri zida i je li osoba s kojom se uspoređujete zaista sretna ili se samo predstavlja takvom.

Umjesto toga, uspoređujte se samo sa sobom. Pogledajte gdje ste bili prije godinu-dvije. Što ste otada postigli? Što se sve promijenilo u vašem životu?

5. Zauzmite se za sebe u svakodnevnim situacijama
Trik koji preporučaju i psihoterapeuti je da samopouzdanje počnete vježbati u svakodnevnim situacijama, počevši od sitnica. Nemojte šutjeti, recite sve što vam smeta. Primjerice, ako ste nezadovoljni napravljenom frizurom, jasno to dajte do znanja frizeru i tražite da je popravi. Nemojte samo šutjeti pa doma plakati.

Ako u bilo kojem trenutku bilo gdje osjećate da vam je učinjena nepravda, recite to odmah na licu mjesta.

Jednom kada zagazite na taj vlak, nećete moći stati, vjerujte, i napokon ćete osjećati kao da imate glas.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju