Roman Jane Austen Ponos i predrasude jedan je od najčitanijih klasika svih vremena, a glavni junaci postali su svojevrsni fenomen.

Prema romanu je snimljeno i nekoliko ekraniziranih verzija, no većini žena ipak je nekako najdraža ona u kojoj gospodina Darcyja glumi Colin Firth, britanski glumac  koji je usto najpoznatiji i po svojoj ulozi u Dnevniku Bridget Jones.

OD PREDRASUDA I PONOSA DO LJUBAVI

Podsjetimo, Ponos i predrasude prati ljubavnu priču Elizabeth i Darcyja. Protagonisticu Elizabeth upoznajemo u trenutku kada se u susjedstvo njezine obitelji privremeno smješta gospodin Bingley, što njezina majka vidi kao idealnu priliku za udaju jedne od svojih kćeri.

Ponekad nam se možda čini i previše nepromišljena, nagla, nametljiva pa i neumjesna, no kako dobro zna da kćeri neće moći naslijediti obiteljsko imanje zbog nepovoljnog zakona o nasljeđivanju pa je imanje nakon smrti njezina supruga namijenjeno rođaku Collinsu, ona se još za svoga života svim silama želi pobrinuti da svih njezinih pet kćeri uđe u dobar brak.

No Elizabeth ni u ludilu ne želi pristati na brak s rođakom Collinsom kako bi imanje Longbourn ostalo u njezinoj obitelji. Ona uvijek o svemu promišlja, iznimno je inteligentna, puna života i veselja koje širi oko sebe, čvrsto stoji iza svojih životnih uvjerenja, no ipak ima jednu manu – često ima predrasude o ljudima prije nego što ih upozna.

Upravo zato gospodina Darcyja, prijatelja novog susjeda Bingelya, vidi samo kao još jednog gradskog i umišljenog bogataša.

'Razum i osjećaji' Jane Austen Pet junakinja iz romana Jane Austen koje bi i danas bile prave face

Međutim, obiteljske drame koje se redaju jedna za drugom, bolest starije sestre i bjegunstvo mlađe sestre s muškarcem sumnjiva morala, zbližavaju Liz i Darcyja na način kako to ranije nisu mogli ni zamisliti. Ipak, razlika u njihovom društvenom položaju ne nailazi na odobravanje okoline koja se svim silama trudi razdvojiti ih.

No, da Liz nikada novac nije bio motiv udaje, potvrđuje i to što ne pristaje odmah na Darcyjevu prosidbu iako su njegovi prihodi iznosili tadašnjih 10 tisuća funti godišnje, što bi danas bilo oko 340 tisuća funti ili oko 2 800 000 kuna.

Od prvog susreta pa sve do trenutka kada ipak odlučuje udati se za njega jer shvaća koliko ga voli, baš kao i on nju, i Elizabeth i Darcy itekako sazrijevaju na tom putu.

Ne znači da bismo trebale tražiti svog „princa na bijelom konju“, nego da nas može nadopuniti muškarac koji će nas poštovati, voljeti, cijeniti i činiti sve za našu dobrobit. Baš kao Darcy za Elizabeth.

Od djevojačkih dana u Longbournu pa sve do novog doma s Darcyjem u Pemberleyju, Liz sazrijeva od djevojke do žene, a slično je i s Darcyjem koji zbog ljubavi prema njoj nadvlada svoj nedostatak socijalnih vještina i ponos koji je u njega usadilo visoko društvo.

I upravo je to jedan od glavnih razloga zašto i danas, toliko godina nakon objave romana, žene vole Darcyja. A ovo su još neki.

Slika nije dostupna Zabavni test: Otkrijte koji ste lik iz romana Jane Austen?

1. Otvoren je i iskren
Darcy prezire licemjerje i pretencioznost visokih društvenih slojeva i nimalo se ne srami to i priznati. Ne voli ni navike ogovaranja prisutne među bilo kojim slojevima, a Elizabethina majka je prava maherica u tome.

Ni Elizabeth mu se na prvu nije svidjela, pa je to otvoreno i rekao. Iako to možda i nisu njegovi najbolji trenutci, ne pada mu na pamet dodvoravati se bilo kome i glumiti nešto što nije.

2. Ne pokušava promijeniti Elizabeth
Nijedna žena ne voli kada je partner nastoji „oblikovati“ prema nekom svojem savršenom imaginacijskom modelu. Darcyju to nikada nije ni palo na pamet.

Iako je, prema mišljenju društva, Elizabeth imala neke odlike koje nisu odgovarale čovjeku Darcyjeva položaja, poput vrckavosti i toga da joj ne pada na pamet držati jezik za zubima, Darcyju to nimalo ne smeta. Štoviše, radije bira ženu koja zna izreći svoje mišljenje umjesto da se oženi ženom koju mu je namijenila njegova obitelj, plahom i šutljivom.

S druge strane, Collins kaže Elizbeth „Mislim da Vaša duhovitost i živahnost moraju biti prihvatljivi, pogotovo kada se usklade sa šutnjom i poštovanjem.“ Možemo samo zamisliti kako bi izgledao takav brak.

3. Zna slušati
Stereotipno gotovo pa pravilo glasi da muškarci ne znaju slušati. Ne možemo se složiti s time, a Darcy je pravi dokaz da to uistinu nije tako.

Kada ga Liz optužuje za nešto što nije učinio, on strpljivo sluša sve što mu ima reći, iako zna da nije u pravu. Razumije što ona govori, shvaća njezinu uznemirenost i može se staviti na njezino mjesto. Uistinu čuje to što mu ona govori, a kasnije tijekom radnje vidi se i da je i on spreman promijeniti se na temelju njezina doprinosa odnosu.

4. Zna kada se i kako ispričati
Kada gospodin Bingley i gospodin Darcy govore o djevojkama iz Merytona, gospodin Darcy kaže nešto o Elizabeth što ona čuje i što ne može tako lako zaboraviti. Kaže da je podnošljiva, ali ne i dovoljno zgodna da ga privuče.

Doduše, Darcy zapravo to ne misli, nego u razgovoru krije svoje prave osjećaje. No kada sazna da Elizabeth to zna, spreman je ispričati se. Ono što je najvažnije – njegova je isprika uistinu iskrena.

5. Ne hvali se svojim djelima
Darcy zna da Lizina obitelj ne stoji najbolje te da su međusobni odnosi itekako narušeni. No svoju veličinu posebno pokazuje u situaciji nestale Elizabethine sestre.

Kako je tada već imao itekako razvijene osjećaje prema Elizabeth, nije ni sekunde dvojio što mu je činiti. Naporosto je krenuto put Londona, napravio plan i preuzeo na sebe financijsku odgovornost za rješavanje situacije Lizine sestre. Nitko nije znao što je zapravo učinio, već je šutke slušao kako se drugi hvale za spašavanje časti obitelji.

Iako su romani jedno, a stvarnost drugo, ovakve se osobine itekako mogu naći i kod stvarnih muškaraca.

To nikako ne znači da bismo trebale tražiti svog „princa na bijelom konju“, nego da nas može nadopuniti muškarac koji će nas poštovati, voljeti, cijeniti i činiti sve za našu dobrobit. Baš kao Darcy za Elizabeth.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju