Već su tisućljećima poznate dobrobiti joge za um i tijelo, a jedna od prednosti redovitog bavljenja njome je i oblikovanje našeg tijela.

Galerija High lounge Položaj čamca Bočno istezanje +1 Položaj trokuta

Savjete o tome kako se zaista može oblikovati tijelo potražili smo kod učiteljica joge s dugogodišnjim iskustvom iz zadarskog Yoga Studija Leela.

Kako nam kaže Lea Blaslov, redovito bavljenje jogom svakako pozitivno utječe na oblik našeg tijela i gubitak težine. Iako je ne smatramo treningom visokog intenziteta, u 90 minuta joge sagorijevaju se kalorije i jačaju mišići.

Osim toga, tehnike dubokog disanja zagrijat će vaše tijelo iznutra što doprinosi detoksikaciji i gubitku viška tekućine, dok dinamičniji stilovi yoge uništavaju masnoće uz sagorijevanje kalorija. Čak i nježna, restorativna joga potiče gubitak kilograma utječući na parasimpatički nervni sustav koji regulira disanje, probavu i hormone, čija je ravnoteža izuzetno važna za zdravu težinu, napominje Lea.

Dodaje kako je velika prednost joge i to što utječe ne samo na odnos pojedinca prema vlastitu tijelu nego i prema hrani.

Osobe koje prakticiraju jogu sklonije su zdravom načinu života, pažljivije biraju koju hranu unose u svoje tijelo, svjesnije su kakav osjećaj pojedine namirnice izazivaju u njima; većina procesuirane hrane koja nas usto i deblja čini nas letargičnima i umornima, za razliku od zdrave hrane koja nam daje energiju i čija konzumacija vodi ka gubitku težine.

Povezujući se s tijelom preko joge, primijetit ćete koliko ste osjetljiviji na unutarnje signale koje vam tijelo šalje; naučit ćete prepoznati razliku između gladi kao osnovne tjelesne potrebe i žudnje za određenom hranom kao emocionalnog impulsa.

Većina ljudi sklonija je pojačanoj konzumaciji hrane kada su pod stresom, a kako joga, između ostalog, doprinosi smanjenju stresa i simptoma PMS-a te menstrualnih bolova, to se posljedično odražava i na energetski unos, zaključuje Lea Blaslov.

No kako uopće početi usmjeravanje prema onim asanama (položajima) koji će sagorijeti kalorije i u konačnici i oblikovati naše tijelo? Anita Buterin i Lea Blaslov predlažu i opisuju neke od asana koje su najučinkovitije u tome.

Dovoljno je izvoditi ih nekoliko minuta dnevno. Pritom imajte na umu da vam svaka od asana mora biti ugodna i udobna, a u svakoj od njih zadržite se barem dvije-tri minute ili koliko god osjećate ugodu.

1. PARIPURNA NAVASANA – čamac

Sjedeći yoga položaj kojim jačamo trbušne mišiće, kukove i kralježnicu.

Izvođenje: Sjednemo na podlogu s nogama ispruženima ispred sebe. Pritisnemo dlanove o pod, prstiju usmjerenih prema stopalima, aktivirajući pritom mišiće ruku. Lagano se nagnemo unatrag pazeći da leđa pritom ostanu ravna. Izdužimo liniju od pubične kosti do pupka kako bi donji dio trbuha održali ravnim.

Položaj čamca Položaj čamca (Foto: Yoga Studio Leela)

Dok izdišemo, podižemo koljena pod kut od 45 stupnjeva u odnosu na podlogu ili potpuno ispružimo noge. Ako je moguće, izdužujemo ruke paralelno s podlogom, dlanova okrenutih jedan prema drugom, ili jednostavno ostavimo dlanove na podu pokraj kukova. Bradu usmjerimo prema prsnoj kosti kako bismo izdužili stražnju stranu vrata. Dišemo usredotočeno, zadržavajući položaj onoliko koliko nam je ugodno.

2. UTTHITA TRIKONASANA – trokut

Stajaći yoga položaj kojim istežemo i jačamo mišiće nogu, koljena, gležnjeve i grudni koš. Isteže i otvara kukove, ramena, grudni koš i kralježnicu.

Izvođenje: U raskoraku podignemo i izdužimo ruke u visinu ramena s dlanovima okrenutima prema dolje. Lijevo stopalo lagano usmjerimo prema desnom, a desno zaokrenemo za 90 stupnjeva. Uz izdah izdužujemo torzo udesno prema nozi, savijajući se iz kuka, ne iz struka.

Položaj trokuta Položaj trokuta (Foto: Yoga Studio Leela)

Desnu ruku smještamo na koljeno, gležanj ili podlogu (koristeći pritom blok ako je potrebno) s vanjske strane desnog stopala, dok lijevu izdužujemo prema stopu. Glavu držimo u neutralnom položaju ili zakrenutu ulijevo, pogleda usmjerenog u dlan. Zadržavamo položaj onoliko koliko je ugodno, opuštajući se u njemu dok dišemo. Ponovimo u suprotnu stranu.

3. UTTHITA PARSVAKONASANA – položaj bočnog istezanja

Jača noge, gležnjeve, prepone i stopala, cijela leđa i abdomen. Isteže bočnu stranu tijela, otvara kukove i prsni koš, povećava izdržljivost, stimulira unutarnje organe, olakšava bolove u leđima i terapeutski djeluje na probavne organe.

Za dobar trening dovoljne su vam stepenice Trebaju vam samo stepenice: Trening od 30 minuta za zdravlje i vitko tijelo

Izvođenje: napravite raskorak, savijte desnu nogu, koljeno namjestite iznad gležnja, desni dlan stavite na pod s unutarnje ili vanjske strane desnog stopala. Ako je potrebno možete staviti joga blok ispod dlana ili desnu podlakticu staviti na desnu natkoljenicu. Lijeva ruke je izdužena u produžetku glave s dlanom okrenutim prema dolje, rame dalje od ušiju.

Bočno istezanje Bočno istezanje (Foto: Yoga Studio Leela)

Ostanite u položaju pet udaha i izdaha i napravite na drugu stranu.

4. HIGH LUNGE

Jača i oblikuje mišiće stražnjice i natkoljenice, jača koljena i gležnjeve, snaži trbušne mišiće.

Izvođenje: iskoračite desnim stopalom naprijed, namjestite koljeno iznad zgloba. Kukovi su okrenuti prema naprijed. Aktivirajte stražnju nogu (možete je ispružiti ili lagano savinuti) gurajući petu prema natrag. Ispružite ruke prema gore, dlanovi su u širini ramena i okrenuti jedan prema drugom. Aktivirajte trbušne mišiće i pazite da ne stvarate preveliki luk u donjem dijelu leđa.

High lounge High lounge (Foto: Yoga Studio Leela)

Ostanite u položaju pet udaha i izdaha i napravite isti položaj na drugu stranu.

5. CHATURANGA DANDASANA

Položaj s potporom ruku koji razvija snagu gornjeg dijela tijela i ruku, nogu i leđa, te izvrsno djeluje u borbi protiv masnoća na trbuhu.

Izvođenje: Započinjemo u izdržaju s ramenima iznad zapešća, ravnih leđa i aktivnog trbuha. Pomičemo se lagano prema naprijed i uz izdah spuštamo torzo dok nadlaktice ne budu paralelne s podlogom. Laktove držimo uz tijelo i iznad zapešća, ramena u visini laktova. Mišići leđa, nogu i trbuha aktivni su, a vrat izdužen.

Chaturanga Dadasana Chaturanga Dadasana (Foto: Yoga Studio Leela)

Dodatne savjete o tome kako joga utječe na naše čitavo tijelo potražite na mrežnoj stranici Yoga studija Leela

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju