Klasičan talijanski umak koji svaku tjesteninu pretvara u gurmanski užitak je bolonjez kojemu rijetko tko može odoljeti. Varijacija na izvoran recept je bezbroj od eksperimentiranja s vrstama mesa, začinima i povrćem, no vrhunski kuhari cijene upravo originalni i najjednostavniji način pripreme
Pokazao je to i Gordon Ramsay pridržavajući se recepta starih Talijana u kojemu su meso, rajčica i vino osnova slasnog umaka. Vrhunski chef u sve je uključio nezaobilazni Worcester umak koji po želji možete dodati ili izostaviti, a ključni trenutak njegovog bolonjeza je kratko vrijeme pripreme od samo 15 minuta zahvaljujući čemu sastojci ne gube svoj izvoran okus.
![]()
Kako bi svaki sastojak bolonjez umaka zadržao svoj izvoran okus važno ga je ne prekuhati
>>Trikovi za kuhanje tjestenine i umaka od rajčice
Sastojci:
- ½ kg sitno mljevene junetine
- 1 luk
- 1 mrkva
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje da prekrije dno lonca
- par listića origana
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1dcl crnog vina
- nekoliko kapi Worcester umaka
- 20 dkg pelata ili svježih rajčica očišćenih od sjemenki i kore
- 1/2 dcl mlijeka
Priprema:
1. Luk i mrkvu izribajte na sitno pomoću ribeža kako bi se što prije skuhali, u lonac stavite maslinovo ulje i prije negoli se zagrije odmah ubacite luk i mrkvu, sve zajedno miješajte i dinstajte oko 3 minute. Dodajte sol i papar po želji, zgnječite dva režnja češnjaka i ubacite u lonac.
2. Dobro sve miješajte kako bi povrće omekšalo, pa potom dodajte sitno mljeveno juneće meso, par listića origana i dinstajte još par minuta. Potom na sredini lonca napravite mjesta i dodajte žlicu koncentrata rajčice i 1 dcl crnog vina, ostavite da vino ishlapi, te priču zaokružite s par kapi Worcester umaka.
3. Svježu rajčicu prethodno očišćenu od sjemenki i kože ili kupljene pelatei ubacite u lonac, dobro izmiješajte te ostavite da sve kuha još 7 minuta. Pri samom kraju su umak dodajte mlijeko koje će kiselost rajčice i povezati sastojke u gusti umak. Dobar tek!