Pavlova
Pavlova (Foto: Unsplash)
Zdravlje & prehrana

Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama

01-06-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Jedna od najpopularnijih torti s beze korom, uz koju se veže posebna priča o ruskoj balerini Ani Pavlovoj, s dolaskom proljeća i prvih svježih jagoda izlazi iz korica svake kuharice.

 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća opis je Pavlove torte, za čiju je pripremu potrebno pažljivo pratiti korake recepta. Kako bismo vam olakšali pripremu popularne torte, donosimo video s koracima iz recepta.

Sastojci za Pavlovu tortu:

  • 3 bjelanjka
  • 150 grama šećera
  • 2 čajne žlice kukuruznog brašna
  • 1 čajna žlica bijelog vinskog octa
  •  ½ žlica ekstrakta vanilije
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 300 g svježih jagoda

Pavlova torta - priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje te uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem.
  2. U zdjeli miješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu te ostavite sa strane.
  3. U drugoj zdjeli pjenasto mutite tri bjelanjka oko dvije-tri minute (jaja moraju biti sobne temperature, nikako ne stavljate ona direktno iz hladnjaka). Potom u već oformljenu teksturu dodajte u tri navrata preostalu količinu šećera. Važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok ne nestanu grudice šećera.
  4. U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva, nego zadržava čvrstoću.
  5. Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima žlicom raspodijelite jednakomjerno smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje.
  6. Temperaturu u pećnici smanjite na 140 stupnjeva i pecite jedan sat. Nakon jednog sata otvorite pećnicu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i ostavite da se ohladi.
  7. Dok se kora hladi, istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore te posložite jagode po želji u komadu ili narezane na šnite. Za osvježavajući okus jagode ukrasite s nekoliko listića svježe mente.

Inspirirajte se i ostalim receptima s jagodama:

Šarlota s jagodama Šarlota s jagodama: Najlakši recept za osvježavajuću voćnu tortu Tiramisu s jagodama Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta Slika nije dostupna Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

 

Pročitaj još
Pročitaj još