Nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća opis je Pavlove torte, za čiju je pripremu potrebno pažljivo pratiti korake recepta. Kako bismo vam olakšali pripremu popularne torte, donosimo video s koracima iz recepta.
Sastojci za Pavlovu tortu:
- 3 bjelanjka
- 150 grama šećera
- 2 čajne žlice kukuruznog brašna
- 1 čajna žlica bijelog vinskog octa
- ½ žlica ekstrakta vanilije
- 200 ml slatkog vrhnja
- 300 g svježih jagoda
Pavlova torta - priprema:
- Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Na tepsiju stavite masni papir za pečenje te uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem.
- U zdjeli miješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu te ostavite sa strane.
- U drugoj zdjeli pjenasto mutite tri bjelanjka oko dvije-tri minute (jaja moraju biti sobne temperature, nikako ne stavljate ona direktno iz hladnjaka). Potom u već oformljenu teksturu dodajte u tri navrata preostalu količinu šećera. Važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok ne nestanu grudice šećera.
- U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva, nego zadržava čvrstoću.
- Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima žlicom raspodijelite jednakomjerno smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje.
- Temperaturu u pećnici smanjite na 140 stupnjeva i pecite jedan sat. Nakon jednog sata otvorite pećnicu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i ostavite da se ohladi.
- Dok se kora hladi, istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore te posložite jagode po želji u komadu ili narezane na šnite. Za osvježavajući okus jagode ukrasite s nekoliko listića svježe mente.
Inspirirajte se i ostalim receptima s jagodama: