U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu i nama samima,zbog čega hrana zaslužuje naše znanje i ljubav. Apetit prema ovakvoj vrsti razmišljanja o hrani otvorila je knjiga nutricionistkinje Darije Vranešić Bender 'Priče o hrani', koja se čita poput najboljeg krimića, i u jednom zalogaju

Knjiga 'Priče o hrani' drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti, kliničkog rada i konzultantskih aktivnosti.
Knjiga je podijeljena u tri dijela koji nose nazive 'Kultura prehrane', 'Simbioza žlice i vilice' i 'Robovi okusa'.

Knjiga 'Priče o hrani' drugi je hit Darije Vranešić Bender, nutricionistkinje s bogatim iskustvom u različitim područjima znanosti

Kako navodi recenzentica doc. dr. sc. Donatella Verbanac, knjiga otvara apetit za znanjem o hrani jer iznosi nove podatke koji privlače pozornost i bude interes za samostalno eksperimentiranje u kuhinji.

Autorica vješto uvlači čitatelja u složeni svijet hrane na zanimljiv i poučan način. Riječ je o štivu koje se lako čita i koje, unatoč utemeljenosti na egzaktnim znanstvenim činjenicama iz područja nutricionizma i prehrambene tehnologije, te izraženom autorskom pristupu opisanoj problematici, posjeduje potrebnu univerzalnost, čineći knjigu bliskom svakom čitatelju.

Prvi dio govori o odnosu čovjeka i hrane kroz neke nove i stare spoznaje o percepciji okusa, psihološkom doživljaju hrane i hranjenja te podastire osnovne činjenice o mediteranskoj prehrani kao zlatnom standardu moderne prehrane u zdravstvenom smislu.

Drugi dio prikaz je različitih svakodnevnih namirnica – od kruha i žitarica, preko mesa, ribe, mliječnih proizvoda, piva, vina do različitih dodataka, poput šećera, soli, sladila i začina. Sve te namirnice prikazane su kroz prizmu kemije hrane u kuhinji, od povijesnih podataka do moderne molekularne gastronomije. Pritom su kemijske promjene koje se zbivaju u hrani tijekom pripreme objašnjene jednostavno, razumljivo, a ipak oplemenjuju znanje nevještih u kuhinji, kao i profesionalnih kuhara.

U izboru jela i načinu njegove pripreme zrcali se naš cjelokupan odnos prema društvu, zbog čega hrana zasužuje naše znanje

Treći dio simboličnog naziva 'Robovi okusa' donosi priče o nekim omiljenim jelima i njihovim osobitostima, poput čokolade, juhe, različitih pjenica, emulzija kao što je majoneza ili omiljene ledene delicije sladoleda.

Priče o hrani zapravo su zbirka intrigantnih priča koje otkrivaju što se doista kuha u vašoj kuhinji. Namirnice su secirane oštrim perom znanstvenice, zaljubljenice i vrhunske poznavateljice hrane. Knjiga je mikroskopski precizna, ali i sočna zbirka koja otvara nove horizonte spoznaje o hrani i kulinarstvu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju