U prvoj hrvatskoj LCHF kuharici čiji recepti ne sadrže šećer, brašno, rafinirana biljna ulja i kemijske aditive pronašli smo recept za božanstveno finu voćnu tortu kojom ćete impresionirati i najstrožu svekrvu i najizbirljivije dječje nepce

Biskivit
4 jaja
2 velike žlice maslaca
100 g brašna od blanširanih badema
1 žličica stevije u prahu (mljeveno suho lišće)
malo soli
prašak za pecivo
korica jednog limuna

1. Napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka i malo soli. Žumanjke prvo izmiksajte, pa dodajte omekšali maslac i zeleni prah stevije.

2. U bademovo brašno dodajte prašak za pecivo, pa naizmjenice umiješajte u snijeg brašno i žumanjke s maslacem.

3. Smjesu ulijte u pleh pokriven papirom za pečenje i razmažite je po njemu u jednoličnom sloju. Ne mora biti od ruba do ruba, jer ćete tijesto kasnije ionako izrezati samostojećim kalupom za tortu, taj višak tijesta moći ćete servirati kao kekse uz kavu.

4. Biskvit pecite oko 20 minuta na 200°C.

U prvoj hrvatskoj LCHF kuharici čiji recepti ne sadrže šećer, brašno, rafinirana biljna ulja i kemijske aditive pronašli smo božanstveno finu voćnu tortu

Krema
3 dl slatkog vrhnja
100 g mascarpone sira
2,5 dl propasiranih borovnica
1 mahuna vanilije
½ žličice cimeta
malo stevije
2 vrećice želatine u prahu

Ako koristite smrznuto voće, otopite borovnice dan ranije i iscijedite tekućinu, koju djeci možete ponuditi kao sok.

1.Borovnice izmiksajte u blenderu i protisnite kroz sito, kako biste odstranili sjemenke. U posudi zakuhajte borovnice, pa im dodajte slatko vrhnje. Tupom stranom noža istisnite mahunu vanilije, sadržaj primiješajte smjesi voća i vrhnja, te dodajte malo stevije u prahu.

2. Pustite neka na laganoj vatri „krčka“ oko 10 minuta, ali neprestano pazite da ne prekipi i povremeno promiješajte. Za to vrijeme u 1 dl hladne vode umiješajte želatinu u prahu i pustite da nabubri.

3. Lonac s kremom uronite u veću posudu (ili sudoper) sa hladnom vodom, stalno miješajte pjenjačom i kad se krema ohladila umiješajte u nju mascarpone sir i pripremljenu želatinu.

4. Gotov biskvit izvadite na dasku i uz pomoć kalupa za tortu (promjera 25 cm) pritisnite krug po sredini biskvita, ali ne do kraja. Zatim oštrim nožem izrežite tijesto centimetar od ruba kalupa; taj rub će zadržati kremu koju ulijete preko biskvita da ne iscuri ispod oboda van.

5. Skinite papir s biskvita i položite ga, zajedno s kalupom, na stalak za tortu ili ukrasni tanjur. Nalijte kremu preko biskvita i tortu stavite na najmanje 3 sata u hladnjak.

Šlag
4 dl slatkog vrhnja
malo stevije
malo cimeta
na vrhu noža kuzu praha

Sve sastojke dodajte u slatko vrhnje i od njega istucite šlag.

Kad tortu izvadite iz hladnjaka, oštrim nožem obrubite unutarnji dio kalupa da biste kremu odlijepili od pleha. Zatisnite kalup do dna, tako da izrežete biskvit do kraja, odstranite ostatke vanjskog tijesta, pa kalup polako izvucite van.

Tortu obilno ukrasite šlagom. Lijepo je zagladite, ukrasite po želji i stavite još kratko u hladnjak prije nego je servirate.

Naručite prvu hrvatsku LCHF kuharicu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju