Pizza pripremljena kod kuće uz sve napore i najbolje recepte nikada nije ista poput one u pizzerijama, složit će se brojni koji su nad tijestom proveli sate napora. No tajna savršeno pripremljene pizze kod kuće nije samo u sastojcima, niti minutama provedenim u oblikovanju mekane rahle kugle nego u jednostavnom triku koji imitira profesionalnu peć

Dobro tijesto tajna je savršeno pripremljene pizze i osnovni korak u pripremi kojemu treba posvetiti najviše pažnje. Pri tomu je važno razlikovati dvije osnovne recepturu za pizzu, izvorna napolitanska ima debeli rub čije tijesto zahtjeva određen period za odležati, rimska  je pak tanka i ne diže  se poput kruha, izgledom je slična mlincima.

>>Tijesto za pizzu koje uvijek uspijeva

Recept za rimsku pizzu:

Sastojci:
- 70 posto glatkog brašna
- 30 posto oštrog brašna
- na količinu šećera dupla količina soli
- mlijeko
- svježi ili malo suhog kvasca
- voda sobne temperature
- maslinovo ulje

Priprema: 
Umijesiti tijesto i formirati ga u kuglu, te potom ostaviti da odleži u prosjeku od 1 do 3 sata. Nakon toga tijesto je potrebno razvući ravnomjerno i staviti sastojke s kojima je tajni recept da se nikada ne smije pretjerivati. Naime tijesto prekriveno velikom količinom sastojaka neće se ispeći nego će ostati skuhano što znači vlažno i meljavo, čime pizza gubi smisao.

Još jedna tajna savršeno ispečene pizze u restoranu je peć koja drži temperaturu do 400 stupnjeva Celzijevih što je nemoguće postići kod kuće.

Trik uz koji će pizza biti savršena:

Ipak uz mali trik možete imitirati profesionalnu peć za što je potreban komad kamena granita koji odgovara dimenzijama pećnice. Kamen se stavi u pećnicu i zagrijava, kada se peć otvori za potrebe stavljanja pizze na pečenje temperatura se neće izgubiti jer je očuvana u kamenu. Pizzu je potrebno peći oko 10 do 15 minuta.

Na kraju na svježe toplu pizzu posložite cherry rajčice prerezane na pola, masline i nekoliko na komadiće istrganih listića bosiljka, te je završite s par kapi maslinovog ulja pokapanih po površini.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju