Kad nas glavobolja toliko svlada, obično grozničavo tražimo tablete protiv bolova. Međutim, je li vam ikada palo na pamet da umjesto u ormariću s lijekovima, spas potražite u vlastitoj kuhinji - na polici sa začinima? Poznato je da neke biljke koje daju neodoljivi okus vašim jelima, nude čitav niz korisnih zdravstvenih tretmana.

1. KURKUMA olakšava žgaravicu
Vatru u želucu ugasite kurkumom. Ljuti i gorki začini poput kurkume (koja je jedan od glavnih sastojaka indijskog curryja i daje mu žutu boju), učinkoviti su u borbi protiv žgaravice, jer potiču rad probavnih sokova i propuštanje hrane prema želucu te sprečavaju povećano izlučivanje želučane kiseline.

Ukoliko kurkumom ipak ne uspijete zaustaviti to neugodno peckanje, bol i žarenje u prsima, prije jela popijte 2-3 kapsule s ekstraktom kurkume (od pola do jednog grama) koje možete nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane.

2. ČAJ OD RUŽMARINA odagnat će glavobolju
Kad bolno pulsiranje u glavi ne prestaje, umjesto uobičajenih lijekova isprobajte kako glavobolju iscjeljuje – čaj od ružmarina. Ta začinska biljka pospješuje cirkulaciju i opušta mišiće. Jednu žličicu ružmarina prelijte kipućom vodom i preklopite šalicu na deset minuta, a potom procijedite i popijte čaj. Učinite to triput dnevno i migrena će nestati.

Umjesto u ormariću s lijekovima, spas od bolova potražite u vlastitoj kuhinji - na polici sa začinima

3. ĐUMBIR pomaže protiv migrene
Još jedan provjereni lijek protiv glavobolje je đumbir. On zadržava tvar tromboksan A2 koja onemogućava oslobađanje onih tvari koje proširuju krvne žile. Drugim riječima, đumbir pomaže da krv posvuda jednako protječe, što je ključna stvar u prevenciji migrene.

>> Kako ublažiti bol od uboda igle?

Iscijedite sok svježeg đumbira koji će vam brzo odagnati bol, a možete i grickati komadiće ušećerenog đumbira. Imate li česte glavobolje, đumbir unesite u svakodnevnu prehranu, a prilikom kuhanja možete jednako koristiti i svježi i đumbir u prahu.

4. MAJČINA DUŠICA spašava za bolne i upaljene sinuse
Patite li od upaljenih sinusa iz kojih vam stalno curi prozirna ili bjelkasta sluz, taj ćete problem prirodnim putem riješiti upotrijebite li majčinu dušicu koja ima snažno antiseptičko svojstvo i tradicionalni je lijek protiv dišnih infekcija.

>> 5 bizarnih metoda uklanjanja boli

Jednu do dvije žličice čaja prelijte s kipućom vodom i poklopite na deset minuta. Potom ga procijedite i popijte svoju dozu mirisnog čaja koji blagotvorno djeluje na bolne i upaljene sinuse.

5. PAPRENA METVICA ublažava ubode insekata
Ubode li vas insekt, bol i peckanje umirit će – menta. Dovoljno je u središte uboda nanijeti tek kap eteričnog ulja paprene metvice i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Metvica poboljšava cirkulaciju koja pomaže otrovu da brže ode. Usto, ona i hladi mjesto uboda pa nećete imati potrebu neprestano se češkati po ranici. Rezultat? Manje oteklina i svrbeži.

Nakon nanošenja ulja na kožu trebate paziti da  i ono ne dođe u dodir s očima, jer bi to moglo izazvati nove nevolje. Paprenom metvicom nikako ne biste smjeli rješavati ujede otrovnih pauka ili pak zmija, jer za takve je nezgode neophodno potražiti hitnu liječničku pomoć.

6. KLINČIĆ liječi zubobolju
Zubobolja nas uvijek snađe onda kada je najmanje očekujemo, no ukoliko na svojoj polici sa začinima imate klinčić koji je od davnina poznat kao prirodni anestetik - riješit ćete se boli u tren oka! Nakapajte malo eteričnog ulja klinčića direktno na bolni zub i zubno meso. Ukoliko nemate ulje, uzmite cijeli klinčić i utrljajte ga na bolno mjesto.

7. I SEZAM pomaže kad zaboli zub
Dok ne uspijete doći do svog zubara koji će trajno riješiti vaš bolni problem, protiv zubobolje se možete boriti i – sezamom! Te sićušne sjemenke sadrže najmanje sedam spojeva koji nas rješavaju boli. Kuhajte sezam u vodi (u omjeru 1:3) sve dok polovica vode ne ispari. Zatim ohladite dobivenu smjesu i nanesite je na bolni zub.

8. ZAČINSKI KOKTEL protiv prehlade i gripe
Začinima za kojima svakodnevno posežete prilikom kuhanja, uspješno ćete se izliječiti i od iscrpljujuće prehlade i gripe.

Lijek iz vlastite kuhinje spravite na sljedeći način: narežite malo svježeg đumbira (30 grama), dodajte 1 štapić cimeta, 1 čajnu žličicu sjemenki korijandera, 3 cijela klinčića i krišku limuna. Sve to zalijte sa 4 decilitra vruće vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

Ljekoviti začinski koktel protiv prehlade i gripe potom procijedite i popijte. Želite li čim prije ozdraviti, popijte po jednu toplu šalicu svaka dva sata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju