Prijateljstva su jedan od najvažnijih aspekata ljudskog života, a žensko prijateljstvo od posebne je važnosti.

Ne samo da su prave prijateljice osobe u koje možemo imati puno povjerenje i računati na njih u svim životnim usponima i padovima nego i znanost pokazuje da čak i jedna večer s našim prijateljicama može znatno utjecati na naše tjelesno i mentalno zdravlje.

1. Unaprjeđujete svoje socijalne vještine

Socijalne vještine nužne su za svakodnevnu interakciju sa svim ljudima koji nas okružuju. No u društvu prijatelja osjećamo se posebno opušteno i smireno, a kao takvi lakše ćemo naučiti kako progovoriti o teškim temama, kako nekome priopćiti tešku ili lijepu vijest, kako se ophoditi općenito s ljudima te kada je nužno postaviti granice. Sve je to dio socijalnih vještina.

Prijateljice Pet kvaliteta koje možemo pronaći samo u istinskim prijateljima

2. Sigurniji ste u sebe

Kada nađemo grupu svojih istomišljenika odnosno osoba s kojima se dobro slažemo u pogledu važnih nam životnih vrijednosti, postajemo sigurniji u sebe i svoje odabire. Interakcija s važnim ljudima u našim životima donosi osjećaj smirenosti i spokoja, a time i veću sigurnost u to da naš život i sve što radimo ima smisla.

I znanost je potvrdila dobrobit provođenja vremena s prijateljicama.

3. Prizemljit će vas

Ponekad svima nama treba prizemljenje, a prijateljice su to da to i naprave. Ako su zaista iskrene, reći će vam kako zaista stvari stoje. Bilo da je riječ o pomirenju s bivšom ljubavi, nedoumicama oko prihvaćanja novog posla, svađe u kojoj ste s kolegicama ili imate nedoumice o bračnom partneru, prijateljice će vam kao nitko drugi pomoći da se nosite s time i realno sagledate situaciju u kojoj se nalazite, a to će dugoročno gledano utjecati i na vaše mentalno zdravlje.

Pidžame inspirirane serijom Prijatelji Za vas i vašu Monicu (ili Rachel): Preslatke pidžame napravljene za najbolje prijateljice

Iako takve reakcije na prvi pogled mogu utjecati na naš ego, potrebno je imati nekoga tko će nam bez okolišanja reći istinu.

4. Smanjuje se mogućnost kroničnih oboljenja

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Health Promotion pokazalo je da se redovitim druženjem s prijateljima, posebno nakon teškog tjedna, značajno smanjuje mogućnost kroničnih oboljenja, poput srčanih i moždanih, ali i depresije. Suprotno tome, kako tvrdi isto istraživanje, usamljenost odnosno odmak od prijatelja na duže vrijeme na tijelo ostavlja veće posljedice nego pušenje 15 cigareta dnevno.

5. Sretniji ste

Najjednostavnije rečeno – prijateljstva i česte kave s prijateljicama čine nas sretnima, a to se oslikava kroz čitav život. Naime, istraživanje predstavljeno u Psychology Today iznijelo je podatke o tome kako se stariji ljudi, iznad 60 godina, osjećaju mnogo bolje ako su u kontaktu sa svojim vršnjacima. Iako većina njih uz sebe ima članove obitelji koji brinu o njima, isto je istraživanje pokazalo da starije osobe tek uz prisutnost dugogodišnjih prijatelja, koji nisu s njima iz osjećaja obaveze, pokazuju istinsku sreću.

Sve ovo dovoljan je razlog da uzmete mobitel u ruke i nazovete svoje cure te isplanirate pravu žensku večer.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju