Sinoć je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana svečana premijera dramskog teksta "Gdje se kupuju nježnosti" autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

Premijera je održana u skladu sa svim protuepidemijskim mjerama, a gledatelji željni kulturnih događaja nisu skrivali oduševljenje te su ansambl nekoliko puta izvodili na bis.

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama.

Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove. Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva.

Slika nije dostupna Zahvala za rad: Zagrebački HNK zdravstvenim djelatnicima daruje predstavu "Ciganin, ali najljepši"

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri naše proslavljene glumice Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke je fantastična Nina Violić, moćnu Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu. Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Na svečanoj premijeri i tijekom svih izvedbi predstave Gdje se kupuju nježnosti HNK u Zagrebu organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatski dom Petrinja koji je teško oštećen u potresu. Donacije se mogu uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne Banke Zagreb HR0623400091510892879 ili u predvorju prije i poslije predstave.

Akcija HNK u Zagrebu za Petrinju traje do 15. veljače 2021. godine.

Umjetnici i zaposlenici središnjeg nacionalnog kazališta pozivaju gledatelje i prijatelje teatra da se priključe akciji kako bismo svojim prilozima omogućili povratak kulturnoga života u razrušenoj Petrinji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju