Znati kada otići od osobe koja nam nije bila vjerna je važno. Nevjera je za većinu traumatičan i poražavajuć događaj, ali dio parova i nakon takve situacije odluči pružiti još jednu šansu ljubavi.

Dok nekima to pođe za rukom, kod drugih se ipak ne dogodi uspjeh. Postoje i oni koji unatoč očitim znakovima da oprost prevare ipak nije donio ništa dobro odnosu ne odustaju, a trebali bi.

U nastavku smo izdvojili pet znakova koji vam jasno daju do znanja da je ipak vrijeme za odlazak.

1. Osoba koja je varala odbija preuzeti odgovornost

Strana koja je prevarila odbija preuzeti odgovornost? Govori da to nije tako velika stvar, da se dogodilo jednom, da seks nije bio dobar, da biste trebali prijeći preko toga...? Krivi vas?

Ako varalica ne želi priznati da je prekršila određena pravila, da vam je nanijela ogromnu bol... definitivno je vrijeme da odete.

Netko tko nije spreman preuzeti odgovornost nad prevarom spreman je to ponoviti. Ako netko u nečemu ne vidi neki veliki problem, logično je, naime, da neće vidjeti problem ni u ponavljanju.

2. Osoba koja je varala odbija razgovarati o prevari

Jednom kada saznate za aferu, logično je da vam se pitanja u glavi samo roje. Želite znati zašto se to dogodilo, kada se dogodilo, želite znati detalje kako biste posložili cijelu priču u svojoj glavi... Možda se nadate da ćete lakše prijeći preko svega ako dobijete sve informacije.

Međutim, kada se obratite partneru kako biste razgovarali o nevjeri, dobivate odbijanje. Njegov prijedlog je da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo i da krenete dalje od tamo gdje ste stali.

Ovo nije dobro. Ključni dio preživljavanja nevjere je komunikacija. Važna je iskrenost i spremnost na razgovor o onome što se dogodilo. Ne trebate znati baš svaki detalj afere, ali neke stvari je bitno razjasniti. Dakle, ono što biste trebali je iskreno razgovarati o svemu i možda iz svega izaći netaknuti ili još jači.

Muškarac s mobitelom To ne toleriramo: Pet muških navika koje narušavaju povjerenje u vezi i braku

3. Osoba koja je varala ne želi se promijeniti

Potreba za promjenom je ključna za preživljavanje nevjere. Važno je pogledati odnos i osvijestiti sve ono što mu nedostaje te razgovarati o nužnim promjenama.

Ako osoba samo želi da prihvatite ono što se dogodilo i da samo nastavite, bez određenih promjena, vaša veza vjerojatno nema sjajnu budućnost.

Da bi veza uistinu bila sretna, ne smijete odustati od svega do čega vam je stalo Ali nikad! 10 kompromisa koje nikad ne smijete raditi u vezi

4. Ne možete se opraviti od udarca na vaše samopoštovanje

Nakon prevare prevarena strana često se krivi za ono što se dogodilo, osjeća se kao idiot jer je propustila jasne znakove, preispituje sve na sebi, tijelo, kosu, oči, mozak... Kroz glavu joj prolazi pitanje zašto ju je netko prevario, je li razlog taj što nije dovoljno dobra.

Prevarena osoba nerijetko se nađe u situaciji u kojoj je njezino samopoštovanje svedeno na minimum. Uvjerena je da više neće biti voljena jer nije vrijedna ljubavi.

No, ništa od ovoga nije istina i sve su ovo posljedice šoka. Samopoštovanje bi se s vremenom trebalo oporaviti. Ako ste ipak stalno u nekom začaranom krugu u kojem se ne cijenite dovoljno, vrijeme je da prekinete odnos u kojem ste bili prevareni kako biste mogli ozdraviti i živjeti život punim plućima.

Slika nije dostupna Šest problema koji će narušiti vezu i brak koliko i nevjera

5. Oprost nije opcija

Ako smatrate da ne možete oprostiti prevaru i krenuti dalje, razmislite o napuštanju partnera jer svaki dodatni dan zajedno značit će dan duže u nesretnom odnosu. Nanijet ćete si dodatnu bol i nećete pronaći sreću koja vas možda već čeka iza ugla.

U svakom slučaju, znati je li ipak vrijeme za rastanak nije tako lako. No, ako svi znakovi ukazuju na to da se stvari neće promijeniti na bolje, otiđite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju