Prijateljstvo je uistinu jedan od najvrjednijih odnosa u životu. Imati prijatelja s kojim možete dijeliti sretne, ali i one bolne trenutke doista je nešto neprocjenjivo.

Međutim, oko prijateljstva se moramo dobro potruditi kako bismo s prijateljem koračali kroz život. Trebamo biti tolerantni, srdačni, trebamo znati pomoći, a ne tražiti ništa zauzvrat i trebamo njihove probleme proživljavati kao svoje osobne.

S druge strane, ako primijetite da je prijatelj ljubomoran na vas, trebali biste stati na loptu i dobro razmisliti o odnosu u kojega dajete cijeloga sebe. Primjerice, ako ste dobili odličan posao o kojem ste dugo sanjali ili ste pak stavili onaj kamin u dnevni boravak – a dobili ste negativan komentar, znači da imate posla s osobom koja vam baš i nije prijatelj.

U nastavku pročitajte znakove koji odaju ljubomornog prijatelja.

1. To nije fer…

Rečenica je po kojoj možete prepoznati prijatelja koji vam zapravo zavidi. Ako osoba smatra da nje fer što ste vi dobili povišicu, a on nije – znači da vam nije pravi prijatelj. Zavidne osobe često krive svemir za ono što im se događa u životu. Budući da ne mogu direktno reći da su ljubomorni na vas, okrivit će neki vanjski faktor kako bi im bilo lakše u životu.

2. Vaš je odnos zapravo natjecanje

Ako ste primijetili da se vaš prijatelj stalno natječe s vama, znači da je ljubomoran. Sasvim je normalno kad prijateljice jedna drugu potiču da budu bolje, ali ako vas doživljava kao suparnika, a ne kao partnera – znači da je vaš odnos prilično otrovan.

3. Stalno vas spuštaju

Zamislite situaciju u kojoj se pohvalite poslovnim uspjehom trećoj osobi, a vaš prijatelj kaže: Ma svatko bi to mogao raditi….

4. Ne žele slaviti vaše uspjehe

Ponovno ćemo poslovni uspjeh uzeti kao primjer. Ako prijatelj ima važnijeg posla od proslave pozicije za koju ste se borili cijeli svoj radni vijek, proslave diplome ili neke druge važne stvari u vašem životu – i to pokazuje njegovu zavist.

5. Vrlo su nesigurni

Ljubomora obično proizlazi iz nesigurnosti, a to je dublji problem na kojemu bit vaš prijatelj trebao sam poraditi.

6. Uvijek su negativni

Negativnost je još jedan znak ljubomornih prijatelja. Ako se u životu nisu ostvarili kao vi, uvijek će govoriti da ih je snašla loša životna sreća. Kao što smo već spomenuli, za svoje neuspjehe krivit će eksterne faktore, a ne manjak truda i motivacije.

7. Govore vam iza leđa

Ljubomorni prijatelji uvijek će imati potrebu u tuđim očima predstaviti sebe kao boljeg, jačeg i pametnijeg. Zato ćete barem jednom saznati da vam prijatelj priča iza leđa i o vama govori loše stvari samo kako bi uzdignuo sebe.

8. Nemate njihovu podršku

Ljubomorni prijatelji neće vas podržavati u vašim odlukama, ali će uvijek to vješto zapakirati. Primjerice, ako planirate kupiti novi automobil, oni će navesti tisuću razloga zašto to ne biste trebali učiniti.

9. Zbog njih se osjećate loše

Ljubomorne osobe vješti su manipulatori koji će u sekundi učiniti da se osjećate loše oko svojih odluka. Primjerice, ako ste bili umorni za druženje i iskreno ste javili ekipi da vam danas nije dan, ljubomorni prijatelj će to iskoristiti kako bi svima istaknuo da ste loš prijatelj koji uvijek prekrši dogovor.

Prijateljice Vas vrijedi čuvati: 10 znakova da ste baš dobra prijateljica

10. Često lažu kako bi pridobili simpatije drugih ljudi

Ljubomorne osobe često lažu kako bi se uzvisile u očima drugih ljudi. Često lažu baš o vama kako bi ispale bolje od vas te kako bi druge ljude okrenuli protiv vas jer ne mogu podnijeti da ste nekome draži od njih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju