Češnjak je u narodu poznat kao prirodni antibiotik
Češnjak je u narodu poznat kao prirodni antibiotik (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Važno! Znate li kako se pravilno jede češnjak?

29-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Češnjak je jedna od najmoćnijih biljaka na svijetu, a zbog svojih snažnih ljekovitih svojstava u uporabi je već tisućama godina.

Češnjak je redovit gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit, potvrđuju i stručnjaci.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić

Lijek za upalu mjehura Upala mjehura: Moćan i prirodan antibiotik koji uvijek pomaže

Češnjak svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu, kojim se ta biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje češnjaka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obvezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

Mnogi izbjegavaju jesti češnjak zbog njegova snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje češnjaku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršinova lišća, zrna kave ili komorača.

Ulje divljeg origana Spas iz prirode: Najmoćniji prirodni antibiotik koji uništava 30 bakterija

Slika nije dostupna Upala grla: Ovaj sirup odmah pomaže kod grlobolje, a možete ga napraviti sami

Čaj od korijena bijelog sljeza ublažava grlobolju Upala grla: Napravite čaj koji iste sekunde ublažava grlobolju

Pročitaj još
Pročitaj još