Žutu boju uglavnom vežemo uz sunčevu svjetlost, radost i ljeto. Ona je ujedno i boja inteligencije, kreativnosti i pozitivnih misli. Kada pak jedemo hranu žute boje, u nama se javlja upravo osjećaj radosti. Odaberemo li pritom i zdrave žute namirnice, činimo si dvostruku ulogu.

Psiholozi se slažu da na žutu boju reagiramo pozitivno zbog prvih sjećanja i podražaja iz djetinjstva kao što je osjećaj topline na koži od sunčevih zraka, ali i činjenice da velik broj kompanija koje proizvode igračke žutu uključuje u svoju paletu boja za kojom najčešće posežu.

Srećom, žute zdrave hrane ima u izobilju, naročito u ljetnim mjesecima. Zajedničko im je to što obiluju karetonoidima, utječu na zdravlje kose, kože, zubi i kosti. Potiču proizvodnju kolagena, a ujedno i uravnotežuju pH tijela.

Evo za kojim konkretnim žutim namirnicama možete posegnuti i zašto.

1. Mango
Egzotični mango idealan je sastojak ljetnih voćnih salata, a u 130 grama te voćke nalazi se oko 23 grama šećera, što je znatno manje nego što sadrži bilo koja mliječna čokolade iste količine.

Mango osigurava i više od trećine preporučene dnevne količine vitamina A, što znači da pomaže u održavanju zdravlja očiju. Vrlo je bogat i kalcijem, kalijem, magnezijem, željezom, aminokiselinama, beta-karotenom i vlaknima, a ne nedostaje ni vitamina C i E. Kako plod postaje zreliji, povećava se količina šećera, ali i vitamina i hranjivih tvari.

2. Banana
Jedna od namirnica koja se gotovo svakodnevno nalazi na jelovniku mnogih od nas jest banana. Namirnica koja se koristi već više od osam tisuća godina, bogata je antioksidansima i dopaminom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja i degenerativnih bolesti.

Banane sadrže i veliku količinu kalija, elementa koji značajno može pomoći u borbi protiv osteoporoze, kao i sniziti blago povišeni krvni tlak te pomoći u borbi s menstrualnim bolovima. Bogate su i vitaminima C i A, a jedna prosječna banana ima svega 110 kalorija, pa je idealna i za one koji paze na liniju.

3. Ananas
Sočno voće s visokim postotkom vode koje će nas hidratizirati tijekom toplih dana jest ananas. Čak 87 posto ananasa čini voda. Izvor je mnogih hranjivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalij, kalcij, magnezij, mangan, vitamin C, B6 i vlakna.

U sebi sadrži enzim bromelain koji olakšava bolesti urinarnog trakta, potiče probavu, potiče nedostatno lučenje želučanog soka, a također olakšava bol u mišićima, pa je za njime dobro posegnuti i nakon dana napornih treninga.

4. Žuta paprika
Prvo povrće na našem popisu, ujedno i vrlo pogodno za dijetalne jelovnike jest paprika. Jedna prosječna paprika sadrži 50 kalorija, vrlo malo masnoća i ugljikohidrata, a njezin najveći postotak, i to 90 posto, čini voda.

Sve paprike u sebi sadrže kapsaicin koji im daje ljutinu, a upravo on ima i ljekovito djelovanje jer djeluje antiseptički, a u probavnom sustavu sprječava razvoj bakterija i olakšava samu probavu. Ujedno je i prepuna vitamina C, i to mnogo više od limuna ili naranče. Osim što povoljno utječe na imunitet, on pomaže i boljoj apsorpciji željela iz hrane.

5. Žuta mrkva
Osim što je bogata karotenoidima, spojevima koji potiču proizvodnju melanina (pigmenta kože) te osiguravaju ujednačenu boju kože nakon sunčanja, mrkva je bogata i vitaminima A i E.

Upravo su ti vitamini razlog zbog kojeg su nam kao djeci često govorili da moramo jesti mrkvu za zdravlje očiju. Iako nas konzumacija mrkve neće riješiti dioptrijskih naočala, vitamini E i A povoljno utječu na njihovo zdravlje: osiguravaju potrebnu vlagu koja služi za podmazivanje površine oka i njegov rad.

6. Limun
Često možemo čuti kako je dobro dan započeti čašom vode u koju dodajemo limun. Da je to uistinu dobra ideja, potvrđuju i sva svojstva limuna. Naime, taj kiselkasti agrum prirodni je antibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Znatno podiže imunitet, pozitivno utječe na jetru, snižava kolesterol, a u kombinaciji sa spomenutom vodom pretvara se u pravog detoksikacijskog čarobnjaka.

7. Kukuruz
Dok se ovih dana ulicama širi miris pečenog kukuruza, svakako posegnite za njime. Osim što je riječ o žitarici bez glutena pa je bez problema mogu konzumirati i oni koji su netolerantni na taj sastojak, bogat je fosforom, kalijem i magnezijem, a obiluje i vlaknima, folnom kiselinom i vitaminom B1. Vrlo je lako probavljiv pa se preporučuje i onima koji pate od konstipacije, a dobra je vijest i to da jedan prosječan klip kukuruza sadrži svega 100 kalorija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju