U sklopu 8. Festivala tolerancije – JFF Zagreb u prepunom kinu Europa svečano je prikazan film 'Schindlerova lista'. Festival tolerancije posvećen je dvadesetoj obljetnici snimanja jednog od najboljih filmskih ostvarenja svih vremena, a ovogodišnji specijalni gost festivala bio je poznati glumac i redatelj Ralph Fiennes koji je svojim dolaskom uveličao svečanu ceremoniju

Na početku programa predsjednik festivala Branko Lustig pozdravio je publiku i među njima s posebnim zadovoljstvom prozvao poimence neke od članova hrvatske filmske ekipe koji su zajedno s njime prije dvadeset godina radili na filmskom setu. Tako je veliki pljesak dobila skripterica filma 'Schindlerova lista' Nada Pinter, kojoj je tom prilikom uručeno cvijeće, šef voznog parka, osiguranje, dvojac catterera (kuhara) i drugi članovi seta.

Po predstavljanju filmske ekipe, predsjedniku festivala Branku Lustigu se potom pridružio uvaženi gost glumac Ralph Fiennes koji je publiku pozdravio na hrvatskom jeziku što je izazvalo gromoglasan pljesak oduševljenja. Ističući da mu je osobita čast što je dobio priliku da kao gost 8. Festivala tolerancije svojim dolaskom u Zagreb uveliča svečanost Schindlerove obljetnice, u opuštenoj atmosferi podijelio je s prisutnima svoje zadovoljstvo i ponos što i nakon 20 godina ovaj film ne gubi na snazi, čineći ga izuzetno sretnim što je imao čast raditi na njemu i ostvariti jednu od svojih najboljih uloga.

>>Festival tolerancije: Slavlje slobode i različitosti u oskarovskom društvu

Na pitanja koja su mu postavljana iz publike, a koja su se uglavnom koncentrirala na iskustvo uloge Amona Goetha, kojeg je maestralno odigrao u Schindlerovoj listi, Ralph Fiennes je izuzetno strpljivo i opsežno odgovarao, te zajedno s Brankom Lustigom evocirao i poneku anegdotu koja je primljena u publici s posebnim oduševljenjem.
Po završetku obraćanja Ralpha Fiennesa i Branka Lustiga, publiku su video porukom pozdravili još i glumac Liam Neeson i redatelj Steven Spielberg.

Po dolasku u Zagreb, Ralph Fiennes susreo se na ručku s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem i drugim istaknutim gostima festivala. Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić tom se prilikom zahvalio glavnom glumcu na dolasku, te je tom prilikom istaknuo da je veliki prijatelj Branka Lustiga. Gradonačelnika se posebno dojmio put u Auschwitz s Brankom Lustigom i naveo je da je nakon svega proživljenog Branko Lustig velik čovjek i da je ono što on radi od izuzetne važnosti za Grad Zagreb.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju