Kupus je prava nutricionistička bomba koja obiluje vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijem, kalijem, kalcijem, željezom i drugim važnim elementima. Ova supernamirnica s protuupalnim djelovanjem jača imunitet tijela, poboljšava probavu te čisti jetru od toksina.
Kupus se smatra i dijetalnom namirnicom jer se u 100 grama te namirnice nalazi tek oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što se preporučuje njezina konzumacija osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati određenu tjelesnu masu.
Da biste uživali u maksimumu njegovih hranjivih tvari, najbolje ga je jesti sirovog (u salatama) ili kratko prokuhanog. Naše bake od njega su kuhale krepka variva koja dobro zasićuju te griju u hladnim jesenskim i zimskim danima.
Sastojci za varivo:
- 400 grama svježeg kupusa
- 3 krumpira
- 2 mrkve
- 2 kobasice po želji
- 1 luk
- 3 žlice brašna
- 1 litra pilećeg temeljca
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
Priprema variva od kupusa:
- U velikom loncu zagrijete nekoliko žlica biljnog ulja pa na njemu popržite kobasice narezane na kolutiće. Popržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju.
- Izvadite kobasice iz lonca i stavite sa strane. Na preostaloj masnoći propirjajte sitno nasjeckan luk.
- Ubacite očišćenu i narezanu mrkvu na kolutiće. Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
- Dodajte brašno, dobro promiješajte i zalijte pilećim temeljcem.
- U lonac dodajte očišćen krumpir nasjeckan na sitnije komade i pustite da se kuha dvadesetak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
- Pred kraj kuhanja u lonac vratite popržene komadiće kobasica i kupus narezan na tanke trakice i termički obrađujte sve zajedno još otprilike pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Polužite s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Inspirirajte se i ostalim receptima za variva:
Dobar tek!